Több külföldi ország után hazánkban is fenntarthatóbb növekedésre kapcsol a Mondelez édesipari cég. A cég székesfehérvári üzeme melletti földeken, helyi termelőkkel kötött megállapodások alapján vetették el azt a gabonát, amely a cég ökológiai lábnyomának csökkentésében játszik szerepet.
A vállalat a világ legnagyobb kekszgyártója, és ezt a programot már 11 éve folytatja,
elsőként Franciaországban bevezetve azt.
A program lényege, hogy a termékei alapanyagát az üzemek környezetében állítsák elő, a környezetterhelés 70 százaléka ugyanis feldolgozott alapanyagból származik.
A helyi termelők nem használhatnak növényvédő szereket és műtrágya használatát, a földjeik 3 százalékát pedig mézelő növényekkel, illetve virágokkal kell beültetniük.
A szigorú előírások betartásáért jutalékot kapnak a gazdák.
A program keretében eddig 10 év alatt 20 százalékkal csökkentették a növényvédő szerek, és 60 százalékkal a rovarirtók használatát. Az Európában készülő Mondelez kekszek 60 százaléka már ennek a programnak a keretében készül.