A hagyományosan június végétől augusztus közepéig tartó kajsziszezonban jó termésre számítanak a gazdák, ugyanis idén tavasszal nem károsította fagy a virágokat, a terméskötődés nagyon jó volt - írja közleményében a NAK.
Nagyon sok és jó minőségű kajszibarack várható, olyannyira, hogy válogatni, ritkítani is kellett a termést.
Az országban a termőterület az utóbbi években enyhén ugyan, de folyamatosan növekszik, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Jelenleg mintegy 5777 hektáron folyik a termesztés, amiről – az előzetes termésbecslés alapján – az idén mintegy 32 ezer tonna gyümölcsöt szedhetnek le a termelők.
A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol közel 1500 hektár ültetvény található.
Ennek mintegy harmadán a „Gönci Magyar kajszi" fajtát termesztik. Nagyobb termesztő-területek találhatók még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.
A kajszibarack az egyik „legmagyarabb" növény. Az elmúlt években átlagosan 24 ezer tonnányi volt az éves termésmennyiség, 2018-ban pedig ennél jóval rosszabb, kevesebb, mint 10 ezer tonna.
A hazai termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon.
A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig. A háziasszonyok is elsősorban feldolgozzák: nagyon népszerű sütemény, lekvár, befőtt, mirelit formában is. De nem lehet megfeledkezni a barackpálinkáról sem, az országon belüli fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, egyre keresettebb, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exporttermékeinknek.
Az elmúlt években 3,5 ezer tonna körüli mennyiség jutott exportra friss kajsziból, zömmel Ausztriába és Németországba.
A piaci lehetőségek kihasználásához és a fogyasztói igények kellő kiszolgálásához magas minőségű gyümölcs szükséges. Az utóbbi években megfigyelhető volt a piaci igények változása, amely egyértelműen a fogyasztói szokások átalakulásával magyarázható. A termelői trendek tekintetében lassú elmozdulás tapasztalható az intenzív művelésű ültetvények és az új fajták használatának irányába. Jelentős trend volt az elmúlt években a piros fedőszínnel jobban színesedő külföldi fajták irányába elmozdulás is, de a termelés gerincét még mindig a hagyományos magyar fajták adják.