Matolcsy György: A gazdaságban és a természetben is a fenntartható modellre kell törekedni

Vágólapra másolva!
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, a természetben is a fenntarthatóságra, a fenntartható modellre kell törekedni, akárcsak a gazdaság, a társadalom területén. A jegybankelnök ezt Budapesten, azon az ünnepségen mondta, amelyen első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat „az ökológiai lábnyom csökkentéséért" legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények vezetői.
Vágólapra másolva!

A leginkább környezettudatos pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosultak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. A számos pályázat közül a meghirdetett kategóriákban az OTP Bank, a K&H Bank, a KÖBE, a Vertis, illetve a Gránit Bank bizonyultak a legjobbnak.

A díjátadó rendezvényen Matolcsy György azt mondta, az MNB fontos célkitűzésének tekinti a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés elősegítését.

– mondta.

A jegybank elnöke szerint

Magyarország fenntartható gazdasági növekedési pályára állt,

ehhez azonban a gazdasági gondolkodásban a fenntartható fejlődés szempontjainak hosszú távú érvényesítésére, a természet erőivel való gazdálkodásban az etikus gondolkodásmódra van szükség.

- mondta Matolcsy György.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára azt mondta, Magyarország eddig is jelentős eredményeket ért el a környezetvédelem területén: 1990, vagyis a rendszerváltás óta

a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás 15 százalékkal, az üvegházhatású gázok kibocsátása mintegy 35 százalékkal csökkent.

„Magyarország 2030-ra azt szeretné elérni, hogy jelentősen nőjön az elektromos autók használata az országban, és az 50 ezernél nagyobb lakosú városok új buszokként csak elektromos meghajtású autóbuszokat vegyenek. Az is a tervek között szerepel, hogy az elektromos energia előállításában a szén, illetve a szénhidrogének felhasználása nagymértékben visszaszoruljon" - mondta az ITM államtitkára.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője azt mondta, a jövőben nőni fog a természet fenntarthatóságát segítő pénzügyi termékek száma.

- mondta.

A Zöld Pénzügyek Díj bíráló bizottsága 2019-ben

  • a Zöld Bank Díjat a K&H Bank Zrt.-nek ítélte oda, amely az egyik legfontosabb napenergia-finanszírozó bank, és környezetirányítási rendszere is kiemelkedő.
  • A Zöld Biztosító Díjat a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kapta, elsősorban a zöld szempontok biztosítási termékekben való fokozott érvényesülése miatt.
  • A Zöld Befektetési Szolgáltató Díjjal a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. zöld tevékenységét ismerték el, amely a szén-dioxid kibocsátási egységek kereskedési piacának európai szinten is meghatározó szereplője.
  • A Zöld Pénzügyi Innovátor különdíjat a Gránit Bank Zrt. nyerte el, elsősorban a teljes körű digitális működéséért, illetve a zöldenergia finanszírozásban betöltött szerepéért.

A pályázat összesített kategóriáját jelentő

Zöld Pénzügyi Díjjal a bíráló bizottság az OTP Bankot jutalmazta,

amely a banki és befektetési szolgáltatásaiban egyaránt megjelenít zöld elemeket, s a fenntarthatósági szempontú kutatás, oktatás és pénzügyi szponzorálás területén is példaértékű szerepet tölt be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről