Pénzt kapnak a brit kereskedők, ha pénzt adnak a kártyával fizetőknek

idős nyugdíjas fizet fizetés kártya bankkártya közért bolt élelmiszer
18184407 - paying credit card for purchases
Vágólapra másolva!
A Mastercard olyan szolgáltatást vezet be, amely az Egyesült Királyság kiskereskedőinek plusz díjat juttat minden olyan tranzakcióért, amikor készpénzt adnak a bankkártyával fizető vásárlóiknak. A szokatlannak hangzó ösztönzés célja, hogy kifogják a szelet a politikusok és a fogyasztói csoportok vitorlájából, akik kritizálják, hogy az ATM-ek és a bankfiókok egyre inkább eltűnnek a brit utcákról.
Vágólapra másolva!

Az egyes kereskedőknél hazánkban is elérhető „Vásárlás készpénzfelvétellel" szolgáltatás lényege, hogy a kereskedő a kasszájából az ügyfél igénye alapján a megvásárolt áru ellenértékén felül kisebb összegű készpénzt is ad, melynek összegét a pénztáros hozzácsapja a számlához. Magyarországon ezt a szolgáltatást az OTP Bank a saját kártyabirtokosainak nyújtja a Penny Market üzleteiben.

A brit kezdeményezés ezt a - nyugati országokban egyébként nagyon régóta működő - szolgáltatást ösztönzi

2020 áprilisától még inkább azzal, hogy tranzakciónként 12 pennyt (átszámítva körülbelül 45 forintot) fizet majd minden kereskedőnek,

aki készpénzt is ad a vásárlás összege mellé a Mastercard kártyával fizető vásárlójának.

A briteknél régóta működő szolgáltatás lényege, hogy a kereskedő a vevő kérésére kisebb összegű készpénzt is ad a számára a kasszájából, melynek összegét hozzácsapja a kártyás vásárlás összegéhez 123RF

A kártyakibocsátó szerint minden betéti kártyát kibocsátó partnere részt vesz ebben az akcióban.

Azután léptek, hogy a bankfiókok folyamatos bezárása, illetve az ATM-ek leszerelése heves vitákhoz vezetett az Egyesült Királyságban.

Becslések szerint az országban nyolcmillió lakos még mindig ragaszkodik a készpénzhez az egyébként egyre inkább készpénz nélkülivé váló társadalomban.

Mark Barnett, a Mastercard helyi vezetője megjegyezte, hogy ez a szolgáltatás nem helyettesíti az ATM-eket, de ha figyelembe vesszük az üzletek számát, ahol az emberek készpénzhez férhetnek hozzá, különösen az ATM-mel nem rendelkező településeken, akkor ez egy értékes kiegészítő szolgáltatás lehet a közösségek számára mind az ügyfelek, mind pedig a helyi vállalkozások szempontjából.

Forrás: Finextra.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!