Szeptember eleje óta kiemelt figyelmet szentelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a pálinkafőzdék és a szeszes italt forgalmazó vállalkozások ellenőrzésére. A hatóság az akcióval szeretné felderíteni és kivonni a forgalomból az illegálisan előállított italokat, valamint kiszűrni a kínálatból a nem megfelelő minőségű termékeket.
A cél ugyanis az, hogy nemzeti italunk, a pálinka továbbra is megőrizze jó hírnevét a hazai és a külföldi piacokon egyaránt.
Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Bár a vizsgálatok eddigi tapasztalatai vegyesek, bizakodásra ad okot, hogy
a hatóság szakemberei eddig többségében csak kisebb hibákat találtak.
Az ellenőrök a kereskedelemben 59 pálinkából vettek mintát, az analitikai és az érzékszervi vizsgálatok alapján pedig mindegyik termék megfelelt az előírásoknak, így egyik tételt sem kellett kivonni a forgalomból. Kisebb, kiszereléssel kapcsolatos hibák azonban előfordultak. Akadt például olyan ágyas pálinka, amelynél a párlat gyümölcse nem egyezett az ágy gyümölcsével. Előfordult emellett az is, hogy az előállításra utaló kifejezést nem megfelelően használták a kereskedők. Az érintett nyolc esetben a Nébih kötelezte az előállítókat a címke javítására.
A szakemberek eddig összesen öt pálinkaüzemben tartottak helyszíni ellenőrzést.
Az előállítóknál néhány apróbb higiéniai problémától eltekintve nem tártak fel nagyobb hiányosságot.
A vendéglátóhelyeken kínált, már bontott pálinkákat először gyors teszttel vizsgálták a Nébih szakemberei. Az ellenőrök 59 egységben összesen 378 termék alkoholtartalmát ellenőrizték. A kiemelt vizsgálatok során 15 pálinkánál fordult elő, hogy az üvegen feltüntetett alkoholtartalom és a helyszínen végzett gyorsteszt eredménye nem egyezett. Így a hatóság munkatársai laboratóriumban is megvizsgálták ezeket a tételeket. Végül tíz terméket kellett kivonni a forgalomból a jelölésen szereplőtől eltérő alkoholtartalom miatt. A Nébih saját honlapján folyamatosan beszámol az ellenőrzések eredményéről.
A Nébih tájékoztatása szerint a következő időszakban a nagyobb települések karácsonyi vásárain is számíthatnak a felügyelők jelenlétére az árusok.
A szabadtéri rendezvényeken, vásárokon ugyanis kiemelt kockázata van a zugfőzdékben, illegális pálinkafőzés során készült termékek forgalmazásának. Az ellenőrzés elsődleges célja a fekete- és szürkegazdaságban előállított termékek piacának visszaszorítása.
A pálinka termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalókról a hivatal honlapján olvashatók további információk.