A kastély körül 200 hektárt különítettek el intenzív mogyoró-termesztésre - mondta Vittorio Fagioli, egy helyi környezetvédő. Ez nagyrészt kielégíti a világ étvágyát a cukros dió- és csokoládégyártó Nutella termékeihez, elősegítve a Ferrero multinacionálissá válását, tavaly 10 milliárd eurós árbevételt érve el.
A helyi mezőgazdasági konzorciummal kötött megállapodás értelmében 2023-ig 700 hektárt kell átadni a mogyorótermesztésnek.
Ez egy olyan terv része, amely az olaszországi mogyorótermesztésre szánt területet 70 ezerről 90 ezer hektárra növeli, kiterjesztve a művelést Umbria és más régiókra egyaránt.
Az Alfina fennsíkon viszont erőteljes ellenállásba ütközött a terv.
Fagioli azt mondja, hogy minden fának napi 30 liter vízre lesz szüksége, továbbá peszticidekre, hogy visszatartsa a betegségeket és a kártevőket, továbbá műtrágyára, hogy bő legyen a termés. A környezetvédők attól tartanak, hogy ezeket a kémiai vegyületeket a Bolsena-tóba engednék, amely vizének legnagyobb részét a fennsíkról kapja.
A Ferrero nem ért egyet ezzel, szerinte a mogyorótermesztés a Bolsena-tó környékén marginális, ráadásul az olajbogyónak, a szőlőnek és az almának sokkal több kémiai vegyületre van szüksége.
Forrás: Economist.com