22 féle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás megtévesztő-e - írja közleményében a tárca.
A vizsgálatok a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedtek ki.
A huszonkét vizsgált virsli közül kettő összetétele eltért a csomagoláson olvasható tájékoztatástól.
Ezek közül az egyik esetében a zsírtartalom meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másik temékben minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje jelenléte, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson.
A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező lett volna.
A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi - írja az ITM.