Németországban és Dániában dobják elsőként piacra azokat az avokádókat, amelyek rothadásgátló anyaggal lettek bevonva, így akár kétszer annyi ideig is frissen maradnak.
A megoldást egyébként már az Egyesült Királyságban is tesztelik, ahol 2020-ban mutatkozhat be az új eljárás.
A megoldásnak köszönhetően drámaian csökkenhet a műanyag használata, hiszen már nem lesz szükséges a gyümölcsöket abba csomagolni ahhoz, hogy tovább maradjanak frissek. Egy másik fontos szempont, hogy a boltokban és otthon is tovább elállnak majd a megvásárolt gyümölcsök, így csökken a kidobott élelmiszer mennyisége is.
A 2012-ben alapított Apeel Sciences nevű startup által megálmodott spray egyrészt gátolja a víz kiáramlását a gyümölcsből, másrészt pedig mérsékli a beáramló oxigén mennyiségét is, így gátolva a rothadás természetes folyamatát.
Európában évente 88 millió tonna élelmet dobnak ki összesen 143 milliárd euró értékben.
Németországban egy felmérés szerint a háztartások által megvásárolt minden nyolcadik termék végzi a kukába, tehát évente 6,7 millió tonna élelmiszer.