A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az Európai Innovációs Tanács új pályázatai támogatják az innovációt

SZIGETI Ádám
Szeged, 2019. május 15. Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár beszédet mond az egyciklusú (Sylos 1) lézerrendszer avatásán a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézetben 2019. május 15-én. A berendezést a litván Ekspla UAB és a Light Conversion UAB konzorciuma fejlesztette ki a szegedi intézet számára, helyi szakemberek részvételével. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Új megközelítéssel támogatják a kutatókat és az innovátorokat az Európai Innovációs Tanács (European Innovation Council, EIC) pályázati konstrukciói, a következő két évben több mint 2 milliárd euró forrásból – mondta Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára pénteken, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szigeti Ádám az Európai Bizottság Magyarországi képviselete és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös tájékoztató rendezvényén kiemelte:

az EIC a leginnovatívabb európai vállalkozásokat, startupokat segíti majd.

A műszaki szempontból áttörést hozó, nagy üzleti potenciállal, gyors növekedési kilátásokkal rendelkező innovációk kifejlesztésére jelentős források állnak rendelkezésre.

Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Szigeti Ádám az innováció alkalmazását a legfőbb versenyképességi tényezőnek nevezte. Európa számos jó találmánnyal, fejlesztéssel rendelkezik, ezek piaci bevezetésében ugyanakkor elmarad Kínától, Izraeltől, az ázsiai országoktól vagy az Egyesült Államoktól - mondta, hozzátéve: az EIC ezen szeretne változtatni, nagyobb részvételi arányt generálva.

Felidézte: az EU Horizont 2020 keretprogramjában az új pályázatok előzménye volt a kkv eszköz (SME Instrument) pályázat. Ebben a magyar cégek nagyon aktívak voltak, 88 cég nyert el támogatást. A kelet-európai régión belül ezzel a lengyelek után a második legsikeresebbek voltak a magyarok – mutatott rá.

Az ország a régióban jól teljesít, de például Ausztriához képest lemaradásban van, ezen változtatni kell.

Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Patrick Child, az EB igazgatóhelyettese ismertette: a 2017-ben létrehozott új szervezet, az EIC új megközelítést vezetett be az innováció támogatásában, az innovátorok ötleteit bármikor fogadják. Közlése szerint a pályázatok elbírálását is felgyorsították, 4 hónapon belül meghozzák a támogatói döntést. 2018-ban 778 millió euró volt az EIC teljes költségvetése, akkor 450 millió euró értékű támogatásról döntöttek.

A tanács megemelt költségvetése 2019-ben 1 milliárd euró, 2020-ban 1,2 milliárd euró – sorolta. 2021-2027-re tíz milliárd eurós költségvetésre tettek javaslatot.

A rendezvényen bemutatták az új pályázati lehetőségeket, és a pályázatokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. A kiosztott tájékoztató szerint az EIC Pathfinder programjában az új koncepciók működőképességének igazolásához és a korai fázisú fejlesztéshez akár 4 millió eurót is elnyerhetnek a nemzetközi konzorciumban zajló projektek. Az Accelerator program az önállóan pályázó kkv-k bármilyen témában megvalósuló, piacközeli innovációinak felpörgetésére fordít két év alatt 1,3 milliárd eurót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!