Az Európai Unió (EU) tagállamai 6,5 millió tonna narancsot szüreteltek le 2018-ban. Ez volt a legmagasabb termelési szint 2010 óta, melyet a spanyolországi rekord nagyságú szüret is támogatott (3,6 millió tonna narancs, az EU termelésének 56 százaléka).
A narancsra vonatkozó éghajlati követelmények miatt a termelés csak néhány európai uniós tagállamra korlátozódik.
Spanyolországon kívül a többi fő termelő még Olaszország (1,6 millió tonna, az EU teljes termelésének 24 százaléka)
és Görögország (0,9 millió tonna, az EU teljes termelésének 14 százaléka).
Majdnem 274 000 hektáron műveltek narancsot 2018-ban,
ennek a területnek alig több mint fele Spanyolországban volt (140 000 hektár).
A narancstermelésben Olaszországban volt a második legnagyobb terület (83 000 hektár, az EU teljes termelésének 30 százaléka), őt Görögország (32 000 hektár, az EU teljes termelésének 12 százaléka) követte.
A forrásadatok itt érhetőek el.
Majdnem 2,7 millió tonna narancsot 1,9 milliárd euró értékben exportáltak a tagállamok 2018-ban. Ezen kivitel túlnyomó részét (2,3 millió tonna, vagyis a teljes mennyiség 88 százalékát) a tagállamok között kereskedték (vagyis az Európai Unión belül).
Az uniós tagállamok közül Spanyolország exportálta a legtöbb narancsot az EU-n kívüli országokba (161 000 tonna, vagyis az EU-n kívüli kivitel 51 százaléka).
A forrásadatok itt érhetőek el.
Az EU 2018-ban 1,1 millió tonna narancsot importált 0,7 milliárd euró értékben nem EU-országokból. E behozatal körülbelül háromnegyede vagy Dél-Afrikából származott (465 000 tonna, vagyis az EU-n kívüli teljes mennyiség 43 százaléka), vagy Egyiptomból (328 000 tonna, 30 százalék).
Az EU narancsbehozatalának fennmaradó része Marokkóból (89 000 tonna, 8 százalék), Argentínából (44 000 tonna, 4 százalék), Zimbabwéből (39 000 tonna, közel 4 százalék), Törökországból (29 000 tonna, 3 százalék) és Uruguayból (27 000 tonna, 2 százalék) származott.
Forrás: Europa.eu