Megváltozhatnak a hazai erdők egy új szabályozás nyomán

erdő nő természet napsütés
A természetben pihenhet - illusztráció
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa a meglévő erdőterületek megőrzése és minőségi fenntartása is, melynek egyik legfontosabb eszköze az úgynevezett örökerdő-gazdálkodás kiterjesztése. Ennek elterjesztése érdekében május elsejétől hatályba lépnek a kormány és az Agrárminisztérium ehhez kapcsolódó új rendeletei.
Vágólapra másolva!

Az erdőgazdálkodás hatékony és hosszú távú válaszokat kínál a klímaváltozás negatív hatásaira. Az erdőtelepítések és fásítások mellett azonban elengedhetetlen a meglévő erdőterületek megőrzése, alkalmazkodásuk segítése a változó környezeti viszonyokhoz. Az erdők természeti értékének fenntartására, klímavédelmi funkciójának megerősítésére az egyik legfontosabb eszköz az örökerdő-gazdálkodás.

Az örökerdők nem azonos életkorú egyedekből állnak, hanem a csemetéktől a matuzsálemekig sokféle korú, és a fajok tekintetében is változatos fákból.

Az örökerdő-gazdálkodással megvalósuló folyamatos erdőborítás lényege, hogy nem keletkeznek nagy vágásterületek, az erdő képe nem sérül, mert egyesével vagy kisebb csoportokban válogatják ki a kitermelendő egyedeket, amelyek helyén a természetes úton megjelenő fiatal fák lehetőséget kapnak a növekedésre. Az örökerdők így ellenállóbbak a klímaváltozás hatásaival szemben: az újonnan érkező kártevőkre, az inváziós növényfajokra és a szélsőséges időjárási helyzetekre ugyanis annál jobban tud reagálni az erdő, minél változatosabb fajösszetételű és szerkezetű.

Megváltozhatnak erdeink az ún. örökerdő-gazdálkodás kiterjesztésével, ahol mindig csak az elöregedett fákat vágják ki - a gazdálkodás jellemzője még a sokféle fafajta is Forrás: Shutterstock / Készítette: Antonio Guillem

A Nemzeti Erdőstratégia mellett „a biológiai sokféleség megőrzéséről szóló" nemzeti stratégiának is célja a folyamatos erdőborítás növelése. Magyarországon jelenleg csaknem 24 ezer hektáron folytatnak örökerdő üzemmódú és 74 ezer hektáron átmeneti üzemmódú erdőgazdálkodást. Mivel az elmúlt időszakban az erdőgazdálkodók egyre nagyobb arányban alkalmazzák ezeket az üzemmódokat,

ezen területek az elmúlt 10 évben közel ötszörösére nőttek, noha ezeknek az üzemmódoknak korábban nem volt nagy hagyománya a gazdálkodásban,

így először a hazai gyakorlati alapokat is ki kellett dolgozni. Ehhez a most életbe lépő szabályozás is hozzájárul, melynek kidolgozásában a szakmai civil szervezetek is aktívan részt vettek.

A rendeletnek köszönhetően az erdőgazdálkodók számára kiszámíthatóbbá és vonzóbbá válhat a folyamatos erdőborítások alkalmazása, és a gazdálkodók várhatóan nagyobb bizalommal vállalkoznak ennek az erdőművelési rendszernek a bevezetésére. Ezzel a magyar erdők stabilitása, ellenállóképessége és változatossága is növekszik majd.

Forrás: Kormány.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről