A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Utasok szinte nincsenek, a teherforgalom viszont megugrott a Heathrow repülőtéren

A Heathrow reptér
Vágólapra másolva!
Több mint 90 százalékos forgalomcsökkenést valószínűsít áprilisra a londoni Heathrow repülőtér az új koronavírus okozta járvány miatt. A teherforgalom viszont nagymértékben emelkedik, március hónapban volt olyan nap, amikor közel annyi teherszállító gépet szolgáltak ki, mint korábban egy egész héten.
Vágólapra másolva!

A legforgalmasabb európai repülőtér közölte: utasforgalma már a múlt hónapban is 52 százalékkal zuhant éves összevetésben, és a légikikötőben márciusban megfordult 3 millió utas közül is sokan a külföldről, illetve külföldre hazatérők számára szervezett légihidakon érkeztek és indultak.

Ebben a helyzetben a repülőtér forgalma áprilisban várhatóan több mint 90 százalékkal zuhan a tavalyi azonos hónaphoz képest, és ennek valószínűleg tartós és jelentős hatása lesz a repülési ágazat egészére

- áll előrejelzésükben.

A Heathrow-n tavaly rekordszámú, 80,9 millió utas fordult meg, vagyis az átlagos havi utasforgalom meghaladta a 6,7 milliót.

A londoni Heathrow repülőtér Forrás: Mario Roberto Duran Ortiz/wikipedia.org

A repülőtér, amelynek két aktív pályája van, a múlt hét eleje óta csak az egyik pályát használja fel- és leszállásokra, és négy terminálja közül csak kettőt működtet.

A tájékoztatás szerint az utasszállító flották nagy részének leállítása a teheráruforgalmat is érinti, mivel normál időszakokban a légi árufuvarozás 95 százalékát utasszállító repülőgépek bonyolítják.

Márciusban így is több mint 100 ezer tonna teheráru fordult meg Heathrow-n, bár ez 32,5 százalékkal kevesebb volt a tavaly márciusi teherforgalomnál.

Ahogy a Guardian arról beszámol, ezek mellett ugyanakkor növekszik a teherforgalmat bonyolító repülések száma.

A csak rakományt szállító tehergépek száma heti viszonylatban a többszörösére emelkedett.

Például csak március 31-én 38 ilyen járatot regisztráltak - a repülőtér átlagosan hetente 47 teherszállítót szolgál ki.

A teherforgalom növekedésében egyre nagyobb szerep hányadot tesznek ki az egészségügyi felszerelések. A teherszállítás és a légihidak jelentőségének növekedéséről a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban az alábbi cikkében írt az Origo:

Így szolgálják az egészségügyi légihidak a járvány elleni küzdelmet

A koronavírus elleni eredményes fellépés része a szükséges egészségügyi felszerelések rendelkezésre állása, azok gyors célba juttatása a gyártótól az alkalmazás helyéig. Mindez pedig elképzelhetetlen lenne a légi teherfuvarozás nélkül, hiszen a világ egyik pontjáról egy távoli másikra légi úton érkezhetnek a leggyorsabban a szállítmányok.

A Heathrow repülőtér ezért most arra rendezkedik be, hogy a növekvő légi teherszállítást szolgálja ki, kihasználva csomóponti szerepét.

A repülőtér közleményében megjegyzi, a minimálisra apadó áprilisi szermélyforgalom elsősorban annak tudható be, hogy sok külföldön rekedt brit még csak most tér haza, és egyes külföldi állampolgárok is megpróbálnak még hazajutni. Sokan viszont ezen utasok közül nem menetrend szerinti járattal, hanem különgépekkel térhetnek már csak haza otthonaikba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!