Hogyan lett ilyen hatalmas vagyona a brit királyi családnak?

brit uralkodócsalád élete - galéria
A királyi család a Buckingham palota erkélyén
Vágólapra másolva!
A brit uralkodó, II. Erzsébet királynő személyes vagyonát 470 millió dollárra becsülik. Ez ugyan rendkívül sok pénz, ám így is van legalább 320 honfitársa, aki még nála is gazdagabb. Az ugyanakkor nem is olyan könnyen megválaszolható kérdés, miből áll össze az uralkodói vagyon, és milyen pénzekkel gazdálkodhat a brit királyi család. Megmutatjuk, honnan és miből származnak a Föld talán leghíresebb uralkodócsaládjának bevételei!
Vágólapra másolva!

Sokak számára rejtély, hogy pontosan miből, és milyen költséggel finanszírozzák a brit királyi családot. A téma nemrég újra a figyelem középpontjába került, akkor, amikor az anyakirálynő unokája, Harry herceg és felesége, Meghan Markle megtette nagy visszahangot kiváltó bejelentését, hogy anyagilag függetlenedik a királyi családtól. Mivel a pár azt közölte, kötelezettségeik mellett lemondanak a királyi családhoz tartozásuk révén őket addig megillető javadalmazásról is, sokakban felébredt a kíváncsiság azzal kapcsolatban, hogy mégis mit hagyott hátra a házaspár, amikor úgy döntöttek, hogy életüket önállóan folytatják.

Így finanszírozzák a királyi családot

A királyi család bevételei alapvetően II. Erzsébet királynőnöz kötöttek, az ő személyéhez rendeltek, részben nagyon régi, több száz éves múltú rendelkezések, törvények alapján. II. Erzsébet királynő - és személye révén az egész brit királyi család - pénzügyileg három fő lábon áll. A bevételek egyes, a királynőt státusza révén megillető örökségekből, az uralkodó ősi magánbirtokaiból, ingatlanaiból valamint befektetéseiből, illetve egy, a brit kincstár által kezelt, elkülönített alapból származnak.

A királynő három fő bevételi forrása: az öröklésből származó javak, a hercegségek és a Sovereign Grant Forrás: Vox: How the British royal family makes money / Youtube

A legfontosabb bevételi forrás: a szuverén alap

A királynő és rajta keresztül családja legfontosabb bevételi forrása a Sovereign Grantból származó jövedelem. Ez egy elkülönített, a kincstár által felügyelt, ősi, időnként megújított szabályok szerint kezelt, úgynevezett szuverén alap. A kérdés, hogy honnan kerülnek ebbe pénzek?

Az alapba kerülő pénzek forrása a The Crown Estates.

Ez egy elképesztő vagyon felett diszponáló portfóliótársaság, amely a régi időkben még koronabirtokoknak számító területeket, ingatlanokat kezeli, és most már számos kereskedelmi ingatlant is menedzsel sikesen, szerte Nagy-Britannia területén.

A vállalat közlése szerint brit viszonylatban is egyedülálló módon,

14,3 milliárd font értékű ingatlanvagyont kezel.

A portfólió nagy része Londonban van, de találhatók birtokok Skóciában és Walesben is.

A királyi család koronabirtokai Forrás: Vox: How the British royal family makes money / Youtube

A The Crown Estate eredete egészen a 18. századig vezethető vissza, amikor az akkori uralkodók rengeteg pénzt költöttek, szinte pazaroltak, és rendszeresen összetűzésbe kerültek a kormánnyal is az adósság növekedése miatt. A csőd szélén álló III. György végül felajánlotta valamennyi királyi birtokát az államnak, cserébe meghatározott éves járandóságért. Így gyakorlatilag a királyi birtokokat az adófizetők pénze váltotta ki 1760-ban. III. György ezzel együtt ígéretet tett arra, hogy nem folyik bele az ország kormányzásába.

Az immár nem közvetlenül az uralkodóhoz tartozó koronabirtokokból származó jövedelem így tulajdonképpen az állami bevételeket gyarapítja. Erre támaszkodik az említett Sovereign Grant, amelynek megalapítása a királyi család életének egyik legnagyobb pénzügyi reformja volt, és azóta fix éves bevételi forrást biztosít számukra. Ez egy évente meghatározott állami támogatás, amely korábban Civil List Act néven volt ismert, majd 2012-ben kiváltotta a Sovereign Grant Act és lényeges eleme, hogy brit állami bevételekből fizetik.

Az alapból ugyanis éves állami támogatásként a Crown Estates bevételeiből származó nettó nyereség 15 százalékát kapja az uralkodó, az elmúlt két év átlagából számítva. A 2017-2018-as pénzügyi évtől ezt a mértéket 25 százalékra emelték, tekintettel a Buckingham-palota felújításának költségeire. Az emelt összegű támogatás váhatóan tíz éven át jár.

Az összeg a 2018-2019-as pénzügyi évre 82,2 millió fontot tett ki, ebben már benne van a palotafelújítás miatti plusz részarány.

Azt ugyan pontosan nem tudjuk, hogy a királyi család tagjai milyen arányban kapnak ebből - ezt nem kötelesek megosztani a nyilvánossággal -, de Meghan Markle és Harry herceg esetében a személyes jövedelmük nagyjából 5 százalékát jelenthette a királynő döntése nyomán innen származó pénz. Míg a többi 95 százalék a cornwalli hercegségből folyt be - ez a trónörököshöz, tehát jelenleg Károly herceg személyéhez kötött uradalmakat, birtokokat, ingatlanokat takarja.

Persze a Sovereign Grantból kiutalt támogatást nem lehet bármire költeni.

A királyi család az anyakirálynő révén minden évben névleg óriási összegekhez jut, ám ez csak papíron tűnik soknak, mert az alapból befolyó bevételeikből csak igen korlátozottan költhetnek magukra. A pénz főleg arra van, hogy a királynő el tudja látni hivatalos vagy reprezentációs feladatait, mint a fogadások és a külföldi utazások, az alkalmazottak kifizetése és a királyi rezidenciák karbantartásának költségei.

II. Erzsébet a briteknek a koronavírus-járvány idején: a fizikai izoláció a helyes cselekedet. Forrás: https://www.ft.com/content/14b1f5eb-16a0-3481-b1b5-d83634eb0e61

Egyébként az alaphoz tartozik például a brit királyi család művészeti gyűjteményének kezelése - ez a világ egyik legértékesebb gyűjteménye -, vagy épp a koronékszerkkel kapcsolatos feladatok ellátása is. Ez utóbbiak Anglia több királyi ingatlanában tekinthetők meg, de az ebből származó bevétel nem a királynőt, hanem egy külön, nonproft szervezetet illet, amelyet épp a királynő alapított korábban az ezzel kapcsolatos feladatok ellátására.

Az állampolgárokat egyébként régóta megosztja a Sovereign Grant, az állami bevételekből kifizetett támogatás.

Ez akkor vált igazán láthatóvá, amikor 1992-ben kigyulladt a Windsori kastély, amelyre ráadásul nem kötöttek tűzbiztosítást. Sokan tiltakoztak az ellen, hogy az adófizetők pénzén építsék újra a kastélyt, miközben az a királynő használatában van, vagyis egyesek szerint neki egyedül kellene állnia a költségeket. A királyi család életének finanszírozásáról szóló vita azóta is fellángol időnként.

Magánbirtokok és a Lancasteri hercegség

A királynő fontos, és ténylegesen is magánjellegű bevételi forrásai az uralkodócsalád saját "pénztárcája". Az ebben lévő pénz királyi magáningatlanok és -földek éves bevételéből származik, ugyanis ezek a területek és épületek már évszázadok óta a királyi család magánbirtokában vannak. Ez összesen hozzávetőleg 18.500 hektárnyi földterületet, valamint lakó-, kereskedelmi- és mezőgazdasági ingatlanokat foglal magában. Az erdetetét tekintve már 1265-ben létrejött, és jelenleg is a Duchy of Lancaster (Lancaster hercegsége) nevét viselő vagyonkezelő felel a magánbirtokok menedzseléséért.

Ezek között történelmi jelentőségű épületek is találhatóak szerte Angliában. Így a királynő magánvagyonát gyarapítják azok a birtokok és bevételeik, melyek gyakran turisztikailag is értékes látványosságoknak adnak otthont, mint a Pontefraet és az Ogmore várak. De termőföldek, sőt magáningatlanok is találhatóak ezeken a területeken. Ide tartoznak a turisztikai jelentőséggel bíró épületek is.

De ide sorolható a még Viktória királynő által megszerzett Balmorali-kastély, a királyi család kedvenc nyári rezidenciája.

Az épületek nem csak ikonikusak, hanem komoly bevételi forrást is jelentenek a királyi család számára, közülük több már generációk óta hozzájuk tartozik, mivel valamelyik korábbi uralkodó megvásárolta azt.

A királyi családnak egyébként van még egy fontos bevételi forrása, ez pedig az említett Cornwalli hercegségből (Duchy of Cornwall) származó pénzek. Cornwall hercege a mindenkori trónörökös, azaz most Károly herceg, akihez az egyébként szintén hatalmas, főként Wales területén található birtokrendszer tartozik.

II. Erzsébet, Károly herceg és Kamilla hercegnő Forrás: Getty Images/Chris Jackson

Fontos különbség azonban, hogy formailag az innen származó jövedelem nem a királynőt, illetve a királyi családot, hanem a walesi herceget illeti meg, aki e cím birtokában automatikusan kapja meg a cornwalli herceg címet is - ez pedig immár 50. éve Károly.

Ugyanakkor ez is jókora vagyont jelent, ám Károly hiába rendelkezik névleg a bevételek fölött, családja, így felesége, valamint Vilmos és Harry hercegek között csak a költségek kifizetése utáni részt, azaz a nyereséget oszthatja szét. Károly természetesen dönthet úgy, hogy Harry herceg és felesége önállósodásuk után is kap pénzt személyén keresztül Cornwall jövedelmeiből, ám erre például a királynőnek nem lenne lehetősége a szuverén alap kapcsán.

A birtokokból és a Sovereign Grantből befolyó pénzből Károly hercegék is saját kiadásaikat finanszírozhatják, így juthatott pénzhez Meghan Markle és Harry herceg is. Az Express lap forrásai szerint Harry és Vilmos herceg 2018-ban 4,9 millió fontot kaptak apjuktól, Károlytól, a hercegségből származó nyereségből. Ez, vagyis a hercegségből származó pénz tette ki Harry és Meghan bevételeinek 5 százalékát, míg az alapból a királynő által kiosztott összeg a többi 95 százalékot.

A királyi család a Buckingham palota erkélyén Forrás: Getty Images/Indigo/Max Mumby

Arról persze megoszlanak a vélemények, megéri-e a briteknek a királyi család finanszírozásának jelenlegi formája. A legtöbben ugyanakkor azon a véleményen vannak: sokba kerülnek, de sokat is hoznak.

A királyi családra valójában egy márkaként is lehet tekinteni, hiszen tagjainak valódi hatalmuk nincs, azonban életüket, botrányaikat, esküvőiket és az új királyi babák születését világszerte több tízmillióan követik figyelemmel.

A Brand Finance felmérése egyenesen Nagy Britannia legnagyobb kincsének nevezte a királyi családot, becslésük szerint az uralkodóház márkaként nem kevesebb, mint 67 milliárd dollárt ér.

Személyes vagyongyarapítás

A királynőnek mindezek mellett vannak olyan személyes tulajdonai is, amelyek által személyes vagyonát jogszerűen növelheti. Értékes bélyeggyűjteménye mellett részvényekkel, szélermővekbe tett befektetésekkel is rendelkezik, valamint több műkincs is a birtokában van, a lóversenyről nem is beszélve.

II. Erzsébetnek nem csak rengeteg lova van, hanem előszeretettel is fogad a versenyeken.

Több díjat is begyűjtött már a lovaival, az elmúlt három évtizedben 8,8 millió dollárt nyert. Összesen száz lova futott 2830 versenyben, amelyek közül 451-et sikerült megnyernie.

Károly herceg és családja a második leggazdagabbnak mondható a királynő után. Bevételük az említett cornwalli hercegségből származik. Az előző fiskális évben Károly herceg és családja összesen 21,6 millió font bevételhez jutott ennek révén, valamint juttatást kaptak a Sovereign Granton keresztül is, a királynő döntése nyomán. Károly herceg, amennyiben trónra kerülne, akkor az irányítása alá kapná a még gazdagabb Dutchy of Lancestert és az azzal járó magánbirtok-rendszert is. Őt pedig a cornwalli hercegség élén az új trónörökös követné.

A cikk részben a Vox "How the British royal family makes money" című Youtube videója mentén készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről