Jövőre már jöhet is a digitális jüan

IMF to make Chinese yuan reserve currency in historic move China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 26 August 2015. The International Monetary Fund is to give the yuan a historic vote of confidence on Monday (30 November 2015) when it includes the Chinese currency in its elite club of major currencies. The yuan, also known as the renminbi, is widely expected to be added to the IMF's group of international reserve currencies after an IMF meeting held by its managing director Christine Lagarde. It comes after lengthy efforts by Chinese officials to legitimise the yuan, which critics say has been kept artificially cheap to artificially boost exports in the world's second-largest economy. China has lobbied hard for the currency to be included in the list, which at present is made up of just the dollar, the euro, the pound and the Japanese yen. The list has not been altered since 2000, when the euro replace the franc and deutschmark.
Vágólapra másolva!
A kínai központi bank nyilvánosságra hozta a digitális pénz kibocsátására vonatkozó terveit. A cél az volna, hogy a rendszer már gördülékenyen működjön a 2022-es téli olimpiára. Emellett az is segíti Peking célkitűzését, hogy a járvány felgyorsította az eltávolodást a fizikai készpénztől.
Vágólapra másolva!

A kínai jegybank (People's Bank of China) gőzerővel készül a hivatalos digitális fizetőeszköz kibocsátására, és a terv az, hogy a rendszer már teljesen működőképes legyen a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok idejére – írja az RT.com.

Korlátok között, de négy kínai tartományban már ma is folyik a digitális jüan tesztelése – jelentette be Yi Gang, a kínai központi bank kormányzója.

Noha a vezetés nem hozta nyilvánosságra a bevezetés pontos ütemtervét, a Nikkei Asia Review-nak egy forrás úgy nyilatkozott, hogy

amennyiben a kormány elégedett lesz az idei tesztekkel, akkor jövőre már megtörténhet a digitális jüan hivatalos kibocsátása.

Ellenkező esetben viszont jövőre még folytatódhat a tesztüzem.

A virtuális kínai valuta technikai működéséről annyit tudni, hogy a tulajdonos okostelefon-számához kapcsolódna, a tranzakciókat pedig egy applikáción keresztül lehet majd végrehajtani. A felhasználók úgy tudnak majd a telefonjaik segítségével pénzt utalni egyik számláról a másikra, mintha csak készpénzt adnának át egymásnak.

Kína egyre gyorsabban közeledik a készpénzmentes világ felé Forrás: AFP/Imaginechina/Meng Zhongde

Ami itt különösen fontos, hogy a digitális jüan hivatalos fizetőeszközként lesz készpénz-helyettesítő, vagyis úgy lehet majd fizetni a segítségével, hogy ehhez nem lesz szükség banki közvetítő félre. Következésképpen valóban sokkal jobban hasonlít majd a készpénzes fizetésre, mint a hagyományos banki átutalásra.

Biztonsági szempontból izgalmas, hogy a tranzakciók mérete összefügg majd az azonosítási mechanizmussal. A telefonszám használatával csak egy korlátozott méretű, kisebb tranzakciót lehet majd végrehajtani. A limit megemeléséhez olyan további azonosításó eszközökre lesz majd szükség, mint a fotó vagy a bankkártya adatok.

A tranzakciók azonban visszakövethetők, amivel monitorozni lehet a gyanús pénzmozgásokat is.

A folyamatot emellett jelentősen felgyorsíthatja az is, hogy a koronavírus-járvány miatt megnőtt a készpénzmentes fizetési módok népszerűsége. Ennek következtében tehát a kínai vezetés nagyobb hátszéllel fejlesztheti majd a saját digitális fizetőeszközét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről