Autókölcsönző cégbe fektetne a Volkswagen

Volkswagen VW új logó
01 March 2019, Lower Saxony, Wolfsburg: An employee mounts a VW logo on the front of a VW Tiguan during final assembly at the VW factory. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
A Volkswagen tárgyalásokat folytat a francia Europcar Mobility Group autókölcsönző társaság megszerzéséről, mely lehetővé tenné a német autógyártó számára, hogy jobban hasznosítsa a flottáját.
Vágólapra másolva!

Az akvizíció éppen akkor zajlik, amikor a Europcar a járvány miatti gazdasági visszaeséssel küzd, hiszen a világon mindenhol csökkent a kereslet az autókölcsönzés iránt.

Ez egyben visszafordulást is jelentene a 2006-os döntéstől, amikor is a éppen a Volkswagen adta el az Europcart az Eurazeo SE befektetési vállalkozásnak.

- A Volkswagen bejelentette igényét a Europcar felvásárlására, illetve az ezt megelőző átvilágításra, ez azonban még csak puhatolózásnak számít az autógyártó részéről, és egyáltalán nem is biztos, hogy végbemegy az akvizíció, a Europcarnak komoly pénzügyi ráfordításra van szüksége a válságból történő kilábaláshoz - tették hozzá az ügyet ismerő források.

A Volkswagen 14 év után visszavásárolná az autókölcsönzéssel foglalkozó Europcart Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

Az Europcar iránt, amelynek piaci értéke 390 millió euró (mintegy 137 milliárd forint) és nettó adóssága március végén több, mint 1 milliárd euró (mintegy 351 milliárd forint) volt, más befektetők is érdeklődnek, mint például az Apollo Global Management vagyonkezelő.

A Volkswagen, az Apollo és az Eurazeo, amelyek jelenleg az Europcar közel 30 százalékát birtokolják, nem kommentálták az értesülést.

Amikor a Volkswagen 2006-ban eladta a Europcart, azt állította, hogy nincs szüksége az üzletágra.

A mostani visszavásárlás viszont jelentős kedvezménnyel járna, ugyanis 14 évvel ezelőtt 3,32 milliárd euróért adták el üzletrészüket.

A múlt hónapban az Europcar kijelentette, hogy 307 millió eurós segélycsomagot kapott a koronavírus-válság kezelésére, amely magában foglalja a francia állam által 90 százalékban garantált 220 millió eurós kölcsönt is.

Az Europcar azt reméli, hogy elkerüli a májusban csődvédelmet kért amerikai versenytárs, a Hertz sorsát.

Forrás: Reuters.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről