A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kiderült, mennyi készpénz forog Magyarországon

bankjegy, fizetőeszköz
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Több mint 74 milliárd forinttal emelkedett június végére az előző, május hónapról a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes statisztikai adataiból. A lakosságnál a jelek szerint továbbra is nagy arányban van a legnagyobb címletű bankjegyből, a húszezer forintosból.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank közzétette a legfrissebb készpénzforgalmi adatokat.

Ezek szerint 2020 júniusának végére 6965,3 milliárd forintra emelkedett Magyarországon a készpénzállomány.

Ez 74,1 milliárd forintos növekmény május hónaphoz képest.

Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában (illusztráció) Forrás: MTI/Faludi Imre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres jelentéseiből származó információk alapján az érték ismét erőteljesen nőtt, 2018 végén ugyanis még csak kerek 6000 milliárd (egészen pontosan 5998 milliárd forint) készpénz volt forgalomban, 2019 végén pedig 6627 milliárd forint volt az állomány. A növekedés azóta sem állt le, az idén a legnagyobb emelkedést a márciusi hónap hozta - írja az adatokról a Növekedés.hu.

A portál elemzése szerint, az adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány alatt tovább nőtt a lakossági készpénzállomány. A lakosság elsősorban húszezreseket tart magánál, ami arra utal, hogy sokan tartalékolnak, és nem feltétlen akarják fizetésre használni a bankjegyeket a napi vásárlások alkalmával.

A húszezer forintos címletek fontosságát már a tavaly év végi, a készpénzállományról a Parlamentnek benyújtott jegybanki beszámoló is mutatja.

A jelentés szerint, az összesített értékből 4000 milliárd forint, a teljes érték nagyjából kétharmada (közel 68 százaléka) húszezresekben, 1636 milliárd forint (majd 28 százalék) tízezresekben pihent, és a többi bankjegy, illetve érme csak a maradék 4-5 százalékot tette ki.

A bankjegyekből korántsem lineárisak az állományok, az ezresnek például kitüntetett szerepe van. Ezresből így sokkal több van forgalomban, mint például kétezresből (amelyik az adatok szerint, a legkevésbé használatos bankjegy), vagy akár ötezresből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!