A DouxMatok Cukorcsökkentő Megoldása (Sugar Reduction Solution) egy szilícium-dioxid (kova) nevű vegyületet használ a cukormolekulák hordozásához, aminek köszönhetően ugyanannyi cukorral édesebb élelmiszereket lehet előállítani.
A szilícium-dioxid hatékonyabban tudja szétteríteni az édes ízt a nyelv felületén, mint amennyire a cukor arra pusztán önerőből képes lenne.
A DouxMatox szerint a saját termékükből
a hagyományos cukorhoz képest akár 40 százalékkal kevesebb mennyiség is elég az ugyanolyan intenzitású édes zamat eléréséhez.
Amint azt a társaság a Food Navigatornak elmondta, már a saját édesítőszerük második generációs változatát fejlesztik, amely a szilícium-dioxid helyett egy bizonyos rostot használ hordozóanyagként. A cég azt állítja, hogy némely alkalmazásokban ez a megoldás még hatékonyabb lesz majd.