Annyi testőrre van szükség Kínában, hogy nem győzik őket képezni

Kína, testőrök, képzés
This picture taken on September 8, 2020 shows a group of trainees attending a training session at the Genghis Security Academy in Tianjin. - China's only bodyguard school, training up protectors for China's rich and famous, are teaching a new skillset to protect the country's newly moneyed tycoons. (Photo by WANG ZHAO / AFP) / TO GO WITH: China-lifestyle-safety-economy-bodyguard, FOCUS by Ye Qian andHelen Roxurgh
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb számban van szükség testőrökre Kínában, de akik ezt a hivatást választják, azoknak már a kiberfenyegetések elhárításához is érteniük kell. A pálya sokakat vonz, de kemény munka és kitartás kell ahhoz, hogy valaki a testőrszakma kínai krémjébe tartozhasson, és sok pénzt kereshessen - mutatja be az Asia Times riportja.
Vágólapra másolva!

Őrült tempóban történő autóvezetés a védett személy menekítésekor, fegyverhasználat, közelharcban, test test elleni küzdelemben hatékonyan alkalmazható technikák a támadók leszerelésére - ezek a testőrök képzésének filmekből jól ismert, és a valóságtól sem különösebben távol álló lényeges vetületei. Ám a profi őrzőknek most már legalább ennyire felkészültnek kell lenniük a digitális világból érkező fenyegetések elhárítására is. Kínában, a Tiencsin városában működő "Dzsingisz Testőrakadémia" az ország egyetlen, kifejezetten erre a célra alapított testőriskolája, itt pedig a hallgatók képzésében legalább akkora hangsúlyt kapnak ezek az ismeretek, mint a hagyományos testőr-kompetenciák.

A szeptember elején készült felvételen egy kimenekítési helyzetet gyakorolnak az akadémián a hallgatók Forrás: AFP/Wang Zhao

Mobiltelefonok feltörése, a hálózati hozzáférés biztonságának garantálása, lehallgatókészülékek megtalálása: ezekre a digitális és technikai jellegű feladatokra mind kapnak felkészítést a képzés résztvevői.

- mondja Ji Pengfei, az akadémia egyik oktatója. A riportból kiderül: az akadémia, melynek alapítója komoly katonai múlttal rendelkezik, a legnagyobb fegyelmet követelő belső szabályok szerint folytatja a képzést, melynek egésze - állításuk szerint - szigorúbb, mint a katonaságánál tapasztalható.

Az akadémia egyik női növendéke Forrás: Imaginechina via AFP/Liu changlong

Például a mobiltelefonok használata tilos a képzések ideje alatt, az étkezések közösen, egy nagy étkezőben, és csendben zajlanak - éppúgy, ahogy a hadseregekben megszokott -, a hallgatók elé példának pedig azokat a korábban végzetteket állítják az oktatók, akik az Alibaba-alapító Jack Ma-t vagy épp a korábban odalátogató francia elnököt védték.

Minden évben nagyjából ezer hallgatót bocsát ki az intézmény.

A végzősök többsége abban bízik, hogy Kína egyre növekvő számú gazdag vagy híres emberre mellé tud elszegődni, akár 20-22 milió forintnak megfelelő éves javalmazásért

- ez a többszöröse annak, amit általában az irodai feladatot jelentő munkakörökben megkeresni lehet.

Zajik testőrök képzése: az akadémia alapítói komoly katonai múlttal bírnak Forrás: Imaginechina via AFP/Liu changlong

A kuruzusok ára akár a 3000 dollárt (közel 1 millió forint) is elérheti, és annak ellenére, hogy az akadémia idén február és június között szüneteltette működését, az érdeklődés a képzések iránt nem csökkent.

Kínában egyébként meglehetősen alacsony a kisstílű, utcai bűnözés aránya, az állam pedig Európában szokatlan és ismeretlen szigorúsággal ellenőrzi az online tereket. A testőrképzőnél mégis azt mondják:

Kínában akkora szükség van testőrökre, hogy nem győzik végzős hallgatókkal kiszolgálni az igényeket.

Hogyan lehetséges ez?

Fegyverismereti óra az akadémián Forrás: AFP/Wang Zhao

Kínában rohamosan nő a gazdag emberek száma.

A Credit Suisse 2019-es jelentése szerint már 4,4 millió, dollármilliós nagyságrendű vagyonnal bíró van az országban, ami több, mint amennyi az USA-ban.

A testőrakadémia egyik vezetője szerint a végzősök leendő ügyfelei jellemzően az ország legnagyobb ingatlan- és technológiai cégeinek vezérei lesznek, akiknek elsősorban nem arra van szükségük, hogy ténylegesen is harcba szálljanak értük. Sokkal fontosabb számukra, hogy támogatóik legyenek online biztonságuk fenntartásában.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a gazdagokra nem leselkednek a digitális korban is a hagyományos típusú fenyegetések.

Munkában a testőrök Forrás: AFP/Sam Yeh

Például nemrégiben az otthonából próbálták fényes nappal elrabolni az ország egyik leggazdagabb üzletemberét, He Xiangjian-t, akinek vagyonát 30 milliárd dollárra becsülik. A Midea-csoport alapítója egyébként meglehetősen ritkán kerül reflektorfénybe, és nem él különösebben hivalkodó életet, ám az incidens kapcsán az impozáns villájáról a közösségi felületekre kijutó felvételek nagy vitákat váltottak ki Kínában, írja BBC. Az emberrablási kísérlet után a Mideánál kockázatértékelési eljárás indult.

A másik perspektíva a végzős testőrök számára, ha híres, illetve gazdag személyek gyermekei mellett vállalnak kíséretet, ami jellemzően az iskolába történő fuvarozást jelenti.

Ezért a szolgáltatásért évente akár 180 ezer jüan, azaz mintegy 7,5 millió forint is ütheti a markukat. Ez jóval több, mint a magán biztonsági szolgáltatók alkalmazásába állva elérhető, 53 ezer jüan körüli alapfizetés.

Egy instruktor igazít az egyik hallgató testtartásán egy fegyverhasználati képzésen Forrás: AFP/Wang Zhao

A testőröknek ugyanakkor néha el kell viselniük gazdag védettjük szeszélyeit is. Az egyik meg nem nevezett cégvezér csak olyan testőrt fogadott el maga mellé, aki szülővárosából származik, egy másiknak kikötése volt az egyező kínai állatövi jegye, míg volt olyan testőr, aki azért nyert el egy megbízást, mert a kérdésre azt válaszolta, háborús témájú kalandregényeket szeret olvasni.

A legjobbak évente akár 500 ezer jüant is kereshetnek Kínában, de sokan úgy gondolják, külföldön dolgozva még nagyobb jövedelemre tehetnek szert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről