Jeff Bezos cége hamarosan turistákat visz az űrbe

Blue Origin, New Shepard
This handout photograph obtained courtesy of Blue Origin in an undisclosed date and place shows the New Shepard booster. The two companies leading the pack in the pursuit of space tourism say they are just months away from their first out-of-this-world passenger flights -- though neither has set a firm date. Virgin Galactic, founded by British billionaire Richard Branson, and Blue Origin, by Amazon creator Jeff Bezos, are racing to be the first to finish their tests -- with both companies using radically different technology. / AFP PHOTO / BLUE ORIGIN / HO / With AFP Story by Ivan COURONNE: First space tourist flights could come in 2019 == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / BLUE ORIGIN " / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == /
Vágólapra másolva!
Sikeresen felszállt, majd landolt is a New Shepard, Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin saját fejlesztésű rakétája, amely a jövőben turistákat is szállít majd.
Vágólapra másolva!

A New Shepard a teszt során még nem szállított utasokat, de már rászerelték a rakétára azt a hatfős kapszulát, amely a turistákat viszi az űrbe. A kapszula összességében hat embert tud majd szállítani és az első turisták már akár jövőre kipróbálhatják.

A mostani próba a 13. volt, a kapszulával felszerelt rakéta pedig zsinórban hetedik alkalommal szállt fel, ezt megelőzően még anélkül tesztelték a rakétát. Az NS-13 névre keresztelt gyakorlatnak szeptember 24-én kellett volna elindulnia, azonban akkor gondok adódtak a rakéta hajtóművével, így el kellett halasztani a kilövést.

A New Shepard 100 kilométeres magasságba juttatja fel a turistákat,

akik majd 10 percet tölthetnek ott és megtapasztalhatják, milyen a súlytalanság állapota. A kapszula hatalmas ablakokkal van felszerelve, hogy minél jobb kilátást biztosítson.

A Blue Origin rakétája Forrás: AFP/Blue Origin

Nem csak fizető utasokat, hanem különböző szállítmányokat is visz majd a New Shepard. A Blue Origin szerint már 12 rakománya biztosan lesz különböző vállalatoktól és kormányszervezetektől, köztük a NASA-tól is.

A NASA a New Shepard segítségével fogja élesben kipróbálni a SPICE technológiát,

amely a rakéták landolásánál segít majd mesterséges intelligenciával úgy, hogy folyamatosan keresi a legmegfelelőbb helyet a leszálláshoz. Ha miden jól megy, akkor majd a SPICE tehcnológiát a Hold-missziók során is bevetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről