Nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a karácsonyi hal beszerzését, a friss halak egy hónapig minden gond nélkül eltarthatók a mélyhűtőben – mondta a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Hangsúlyozta, hogy mindennap friss hal kerül az árusítóhelyekre a tógazdaságokból, ezt érdemes összevetni azzal, hogy a tengeri halak legalább féléves fagyasztási idővel érkeznek a magyar boltokba.
A fogyasztók számára jó hír, hogy nem lesz áremelés, az árak szinte teljesen megegyeznek a tavalyiakkal.
A halászok bíznak abban, hogy a karácsonyi forgalom – amely általában az éves fogyasztás harmadát adja – idén is jelentős lesz.
Nem indult jól az év, hiszen a koronavírus-járvány miatt lezárt országhatárok és a turizmus-vendéglátás leállása értékesítési gondokat hozott a halgazdaságoknak. Az exportpiacok bedugulása miatt 1200 tonna élő ponty ragadt be a tógazdaságoknál, de a pénzügyi és az agrártárca, valamint az agrárkamara segítségével sikerült elérni, hogy ezeket helyezzék ki az állami horgászvizekre, amihez a költségvetés 800 millió forinttal járult hozzá, írja a lap.
Azt ígértük, hogy ez több bevételt hoz majd, mint amennyivel az állam támogatta az akciót
– idézte fel Lévai Ferenc. Bár pontos számai még nincsenek, szerinte az ígéretük teljesült, elvégre 200 ezerrel nőtt meg a legális, jegyet váltó horgászok száma, és a horgászháttéripar, illetve a horgászturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások milliárdos nagyságrenddel több bevételt produkáltak. Ezeknek pedig olyan áfa- és adótartalmuk van, ami bőségesen kárpótolta a költségvetést a kihelyezett 800 millió forintért – mondta a szóvivő.
Az idei haltermést nagyban befolyásolja, hogy a tenyészidő kicsit gyengébb volt természeti-környezeti oldalról, de összességében így is jó közepes terméssel számolnak. Pontyból Lévai Ferenc becslése szerint 14,5 ezer tonnát halászhatnak le 2020-ban. Ennek 30 százaléka megy a horgászvizekbe, az export pedig 20-30 százalék körüli szokott lenni, igaz, az idén inkább 20 százalék lesz.
A gyengébb mutató oka, hogy az ottani korlátozások miatt a romániai kivitel is lassult, a korábban stabilnak számító lengyel piac pedig már két-három éve nem nagyon húz, mert jó tengeri fogásaik vannak, és kilábaltak a halastavaikat fertőző herpeszvírusból is.
A ritkább telepítések miatt idén viszonylag nagy testűek a halak, de a háromkilós pontyok ideálisak a karácsonyi menühöz.
Nem lesz hiány karácsonykor harcsából: a hazai szürkeharcsa-termelés 800-1000 tonna, ebből 600-700 tonnányi tápos nevelés, a természetes tógazdasági szürkeharcsából is van 200-300 tonna.
Jó az ellátás a konyhakész, feldolgozott afrikai harcsából, ebből évi 3200-3500 tonna kerül a fogyasztókhoz.
Az Agrármarketing Centrum (AMC) halfogyasztást népszerűsítő kampányának köszönhetően némi piacbővülést talán sikerült elérni,
de a képet árnyalja, hogy nagy tömegeket mozgató rendezvények sora maradt el az idén, és a HoReCa-szektor ismételt bezárása is nagy csapás.
Egy régi hagyományt elevenítenek fel az AMC-vel és a horgászokkal közös Halpéntek kampányukkal, amellyel arra buzdítanak mindenkit, hogy – miként korábban ez általános szokás volt – legalább hetente egyszer egyenek halat, ami a legegészségesebb fehérjeforrás. Csak 6,7 kilogramm az egy főre jutó éves hazai halfogyasztás, míg az európai átlag ennek a háromszorosa.