A sáfrány a világ legdrágább fűszere, amelyet már az egyiptomiak is használtak, hatása afrodiziákumként is ismert. A virág bibéjének gyűjtése nagyon fáradságos munka, termesztése sem egyszerű, ezért a növény feldolgozva rendkívül drága, ára az arannyal is összemérhető.
Az indiai Kasmír régióban, a több mint 1600 méteres magasságon termő sáfrány a helyi gazdaság egyik alappilérre, a növénnyel több mint 20 ezer család foglalkozik.
A jó minőségű vörös arany átlagos kilogrammonkénti ára idén - írja a Nikkei Asia - elérheti a 4000 dollárt, azaz a kb. 1,2 millió forintot.
Az alábbiakban különleges képeket tekinthet meg a kasmíri sáfránybetakarításról, arról, milyen folyamatokkal indul az, hogy a növényből a világ legdrágább fűszere lehessen.
Kattintson a képre!