Pénzért előjegyzéseket gyűjt egy budapesti magánrendelő a még nem forgalmazott koronavírus elleni oltásra, ezért vizsgálat indult ellene

orosz vakcina, Gam-Covid-Vak
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni oltóanyag, a Gam-Covid-Vak előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án.
Vágólapra másolva!
Fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy budapesti székhelyű magáncég weboldalán olvasható felhívás miatt, amelyben ötezer forintért kínálnak előfoglalási jogot egy jövőbeni, egyelőre nem létező koronavírus-vakcinára a világjárvány idején – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Egy budapesti magánrendelő hirdetése miatt kezdődik fogyasztóvédelmi eljárás, az állami hatóság arra kíváncsi, hogy a vállalkozás a szakmai gondossággal ellentétes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg azzal, hogy előjegyzéseket gyűjt a majdani koronavírus elleni oltásra, fejenként ötezer forintért. A Magyar Nemzet információi szerint

a fogyasztóvédelem felméri, hogy a kínált szolgáltatás mögött valóban van-e ténylegesen teljesíthető tartalom.

Megtévesztésre alkalmas lehet az is, hogy a cég honlapjának fejlécében mindössze a „Nemzetközi Oltóközpont" megnevezés szerepel. Az eljárás végén kötelezhetik az oldal üzemeltetőjét, hogy látható helyen hangsúlyozza: nem állami, nemzeti oltóközpontként, hanem magánvállalkozásként működik – fogalmaz a hatóság. Az innovációs tárca az eljárást azért indította, hogy elejét vegye a fogyasztók félrevezetésének, az esetleges jövőbeni panaszoknak.

Illusztráció Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)/-

Az Oltokozpont.hu weboldalon talált rá a Magyar Nemzet a felhívásra, amely a hatóság figyelmébe kerülhetett. Ebben azt írják, hogy a pandémia egyetlen módon szorítható vissza, a vakcinával. Mivel azonban globális járványról van szó, az első hónapokban rendkívül nehéz lesz oltóanyaghoz jutni, és a kontingensek mérete és az oltás lebonyolítása is rengeteg kérdést vet fel.

– fogalmaz a piacvezetőként bemutatkozó oltóközpont, amely a leírás szerint a 13 éves fennállása alatt több mint hetvenezer pácienst oltott be, több mint 200 ezer vakcinával.

A tájékoztatás szerint a koronavírus elleni oltóanyag előjegyzési jogért elkért ötezer forint nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek.

Mint írják, az előfoglalási programot azért indították útjára a magánrendelőben, mert vélhetően belátható időn belül elérhető lesz egy, sőt akár több, Magyarországon is engedélyezett oltóanyag, ezeket a cég piaci forrásból a gyártótól vagy a gyógyszerforgalmazóktól szerzi majd be.

Az előjegyzést azoknak ajánlják, akik nem szeretnének hónapokat várni, mire megkaphatják az oltást, de mindenkinek visszafizetik az ötezer forintos előfoglalási díjat, ha a vakcina ingyenes lesz, illetve, ha a páciens máshonnan ingyen jut hozzá, és ezt tudja igazolni. Szintén visszatérítik a pénzt, ha az év végéig nem jutnak semmilyen vakcinához.

„Az előfoglalás nem kényszer. Mindenkinek joga van kivárni, hogy rá kerüljön a sor, vagy hogy az SZTK-ban adassa be magának a vakcinát. Aki viszont hamarabb szeretne hozzájutni, profi rendelőben, várjuk szeretettel" – fogalmaznak az eljárás alá vont hirdetésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről