Egy vagyonba kerül a csak fekete-fehér fényképeket készítő gép

Pillants a színfalak mögé - 10 teljesen különböző munka tapasztalatai fotós fényképezés fotózás fényképezőgép
Vágólapra másolva!
Egy új, fekete-fehér képeket készítő fényképezőgéppel rukkolt elő a Leica. A Q2 Monochrom nem egy önálló darab, hanem csatlakozik az M Monochrom és az M10 Monochrom gépekkel közösen alkotott családhoz.
Vágólapra másolva!

A 47 megapixeles képérzékelővel rendelkező gép nem a nagyközönség számára készül - már csak annak ára miatt sem -, de az elkötelezett fekete-fehér fotósok bizonyára kedvelni fogják ezt a remeket.

Attól eltekintve, hogy kizárólag fekete-fehér képek készítésére alkalmas,

nagyon is mai darabnak számít

a 3 collos (bő egymillió képpontos) érintőképernyőjével, 60 másodperc és 1/2000 másodperc közötti záridejével, mely elektronikus zár esetében 1/40000 másodpercig nyújtható. Az ISO tartománya 100 és 100000 közötti, akár 4K felbontású videofelvétel is készíthető vele és Bluetooth, WiFi képességei is vannak. A készülék fröccsenés ellen és porállóság tekintetében IP52 védettséggel rendelkezik.

A színes digitális fényképezőgépeken a CFA nevű színszűrő kiszűri a bejövő fényt, így minden gép vörös, zöld vagy kék fényen rögzíti az információkat, majd a kamera processzora interpolálja ezeket az adatokat színes képpé.

A Q2 Monochrom készüléken nincs CFA, így „igazi" képet rögzít, az interpoláció révén pedig nem csökken a felbontás.

Mivel a CFA-k elnyelik a bejövő fényt, ennek hiánya azt jelenti, hogy a Q2 Monochrom ISO érzékenysége nagyobb a színes Leica Q2-hez képest.

Leica Q2 Monochrom, fekete-fehér fényképezőgép Forrás: Leica

Az M10 Monochromhoz képest a Q2 Monochrom sokkal egyszerűbb és könnyebben kezelhető gép, elsősorban elektronikus keresőjének és megbízható autofókuszának köszönhetően.

A Q2 Monochrom fényképezőgép ára 5995 dollár, azaz mintegy bő 1,74 millió forint.

A Dpreview.com szaklap értékelése szerint a Leica Q2 Monochrom diszkrét, finom fekete és semleges szürke borítással rendelkezik, hogy idomuljon a monokrómos képrögzítéshez. A gép érdekessége, hogy a Leica eltávolította az ikonikus „piros pöttyös" Leica logót, valószínűleg ugyancsak a monokróm képkészítési képesség miatt. Az objektív és a zársebesség tárcsák feliratai szürke-fehér-feketén vannak feltüntetve.

A kamera alján egyetlen SD-kártyanyílás és az akkumulátorfedél található, az akkumulátora 350 kép elkészítését ígéri egyetlen feltöltéssel, bár a sok visszanézés és a Wi-Fi használata növeli a lemerülés esélyét.

Leica Q2 Monochrom, fekete-fehér fényképezőgép Forrás: Leica

A könnyű és könnyen is kezelhető gépezet csendes zárral és megbízható autofókusszal rendelkezik az értékelés szerint. A Dpreview.com szakírója szerint azért érdemes még ma is fekete-fehér gépet használni, mert a Q2 Monochrom a képminőség és a felbontás jelentős növekedését kínálja, az érzékelő és a képfeldolgozás kialakításának köszönhetően.

A fotósok számára mindez lehetővé teszi, hogy az alapokra összpontosítsanak, vagyis a fényre, az árnyékra és a témára.

A Q2 Monochrom minden bizonnyal hiánypótló egy olyan fotós számára, aki inkább fekete-fehér fényképeken látja szívesebben a világot. A tesztet végző cikkíró szerint a készülékkel történő fényképezés egyszerűen örömteli élmény, márpedig a fényképezésnek végső soron erről kell szólnia.

Forrás: Dpreview.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről