Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Meghökkentő okból bizonytalan, lesz-e 2021-es naptár Észak-Koreában

A Daily NK közzétette kép egy idei naptárról
Vágólapra másolva!
Csúszásban vannak Észak-Koreában a gyártók az idei, 2021-es naptárak előállításával, mert nincs azokhoz elég alapanyaguk. Különösen a különféle nyomdafestékek hiánya hátráltatja az előállítást, jelenti az elzárkózó ország ügyeivel foglalkozó Daily NK hírportál január első hetének végén.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában az éves kalendáriumok tipikus ajándékoknak, apró, de fontos figyelmességnek számítanak új év alkalmával az emberek között. Ez azonban idén év elején csak igen elvétve teljesülhetett. Ugyanis nagyon nehéz 2021-es naptárt találni az országban, és ha van is, az ijesztően drága.

Az ok e mögött a különféle gyártási, elsősorban a festékanyagok hiánya.

Ezeket ugyanis Észak-Korea főként Kínából importálja, csakhogy a koronavírus-járvány miatti határzár, valamint a korábbi szankciók miatt nem érkeztek meg a szükséges szállítmányok az országba.

A Daily NK által közzétett kép egy idei naptárról Forrás: Daily NK

A híroldalnak egy belső, Rjanggang tartományban élő forrása megerősítette: Phenjanban azért csúsznak a naptárak legyártásával, mert nincs a berendezésekhez elég festék. A kiadók csak igen csekély mennyiségben tudtak naptárakat gyártani 2020 végén.

Ez azt jelenti, hogy több nagy helyi vállalat, amelyek minden évre legyártják naptáraikat, jelentős csúszásban vannak az idei évre, mert nincs elég importfestékük a teljes idei sorozat elkészítéséhez.

Ezek a vállalatok a következő éves naptárakat általában késő november-december első fele között gyártják és szállítják, de 2020-ban csak december végére készültek el az első nyomatokkal. Ez fél-egy hónapos csúszást jelent a szokotthoz képest.

Emiatt számos kereskedő, árusítóhely körében elterjedt az a pletyka, hogy 2021-re már nem is fognak kalendáriumok készülni

- állítják a belső források.

Az biztos, hogy december második felében elkészült valamennyi idei naptár, de jóval kevesebb, mint a korábbi években megszokott. Ezzel egyidejűleg a készlethiány miatt a 2021-es naptárak árai az egekbe szöktek. Mintegy hatszor annyiba kerülnek, mint a legutóbbi évben, de ha még ez nem lenne elég, sokan panaszkodnak a minőség miatt, ami állítólag jóval gyengébb, mint a megelőző években.

Emiatt

az észak-koreaiak körében máris elterjedt az a nézet, hogy akinek van 2021-es naptára, az egészen biztosan gazdag, a méregdrága idei kalendárium annak lehet egyfajta jelképe.

Észak-Korea a naptárok értékesítéséből származó, fennmaradt nyereséget hagyományosan a Munkapárt kasszájába folyatja át, de úgy néz ki, ha ezen múlik, az idei év nem lesz különösebben jövedelmező az állampárt számára.

Észak-Korea kiszolgáltatott helyzetben van legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína irányába. A két ország áruforgalma a lezárások ellenére sem szünetel teljesen, noha tavaly történelmi mélypontra zuhant. A kínai vámhivatal által közzétett adatok szerint 2020 novemberében a két ország áruforgalma 1,2 millió dollárt ért el, ami 400 ezer dollárral kevesebb az októberi értéknél, ami már szintén negatív rekordnak számított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről