Rekordköltségvetést fogadtak el 2021-re a legnagyobb afrikai gazdaságban

naira, nigériai pénznem, Nigéria
This picture taken on January 28, 2016 in Lagos shows naira banknotes, Nigeria's currency. Nigeria's central bank governor, Godwin Emefiele, on January 26 dismissed calls to devalue the naira in his monetary policy committee statement. Instead he chose to continue propping up the currency at 197-199 naira to the dollar and maintain foreign-exchange restrictions. As a result, the naira on the black market is hovering around a record low of 305, fuelling complaints from domestic and foreign businesses who can't access dollars required for imports. / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Muhammadu Buhari nigériai elnök is rábólintott Nigéria 2021-es, rekordösszeget jelentő költségvetésére, írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

A 28 millárd eurónak, azaz több mint 10 ezer milliárd forintnak megfelelő nigériai állami büdzsé mintegy 20 százalékkal magasabb, mint az előző évben volt.

Nigéria a Szaharától délre eső régió legnagyobb olajkitermelő állama, gazdasága egyoldalúan függ a fekete arany árától. Az ország - sok más államhoz hasonlóan - komoly recesszióba zuhant 2020-ban, főként azért, mert a koronavírus-járvány rég nem látott mélypontra lökte az olajárakat.

A nigériai naira bankjegyei Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A Nemzetközi Valutaalap számításai szerint a GDP csökkenése 5,4 százalék volt 2020-ban, a kormányzat ennél kedvezőtlenebb, 8,9 százalékos mértékkel számol. A Világbank prognózisa szerint, a gazdasági zuhanás következtében nagyjából ötmillióval nő majd a szegények száma Afrika legnépesebb államában.

A helyzetet nehezíti, hogy az ország törvényes fizetőeszköze, a naira, jelentősen veszített értékéből, részben az olajválságnak köszönhetően.

A gazdasági zuhanást ugyanakkor a pénzügyi kormányzat a pénz tudatos leértékelésével próbálta csökkenteni, ám ez megnövelte az inflációt. Péládul 2020 októberében az élelmiszerárak 17 százalékkal nőttek.

A helyzetből az elemzők szerint a gazdasági növekedés beindítása adhaja meg a kilábalás esélyét, aminek a rekordösszeget jelentő büdzsé lehet az egyik alapja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!