A borfogyasztás Németországban fejenként 0,6 literrel magasabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban – írja a Német Borintézet (DWI) adatai alapján az Agrofórum. A habzóbor fogyasztása ugyanakkor fejenként átlagosan 0,1 literrel, 3,2 literre csökkent.
A Német Szőlészeti Egyesület által összeállított felmérés a teljes borpiacot lefedi – az éttermi fogyasztástól a kiskereskedelemig és a borászok közvetlen értékesítéséig. A 2019/20-as időszakban Németországban és külföldön összesen mintegy 17,2 millió hektoliter bort, valamint 2,6 millió hektoliter habzóbort fogyasztottak.
Kiemelten fontos, hogy a borfogyasztás az elmúlt borászati évben növekedett, mégpedig annak ellenére, hogy a vendéglátóipar a koronavírus terjedése miatt az időszak jelentős részében bezárt"
– magyarázta a Német Borintézet ügyvezető igazgatója, Monika Reule.
"Szokatlanul alakult a nyaralási szezon, jóval kevesebben utaztak külföldre. Így a nyári szabadságukat belföldön töltötték el és sokan fogyasztottak bort a szabadságuk ideje alatt. Ezenkívül az első lezáráskor több bort vásároltak az üzletekben, és sok fogyasztó ez idő alatt pótolta borkészleteit is" – tette hozzá.
A DWI adatai szerint Németország a negyedik helyet foglalja el a világ bor- és pezsgőfogyasztói piacain
– számolt be a német Proplanta mezőgazdasági híroldal. A 19,8 millió hektoliteres teljes fogyasztott mennyiség csak Olaszországban (22,6 millió hektoliter), Franciaországban (26,5 millió hektoliter) és az Egyesült Államokban (33 millió hektoliter) magasabb a német adatnál.