Először számolták ki, kik nyernek a legtöbbet az óceánok hasznosításán

MOL, olajfúró, norvégia, sajtótúra
Vágólapra másolva!
Mindössze 100 vállalat termeli a világtengerekhez köthető gazdasági teljesítmény 60 százalékát, vagyis körülbelül 1100 milliárd dollárt, adta hírül a Reuters. A százas lista élén főként olajtermelő társaságok végeztek, például a Saudi Aramco vagy a brazil Petrobas, de kiemelkedő helyet értek el a teherszállító társaságok vagy a tengeri eredetű élelmiszekkel foglalozó vállalatok is.
Vágólapra másolva!

Ez az első alkalom, hogy tudományos igénnyel vizsgálták a transznacionális vállalatok ócánokhoz és tengerekhez köthető gazdasági teljesítményét, az erről szóló tanulmány a Science Advances lapban jelent meg. A 2018-as adatokkal dolgozó listát a kutatók azzal a céllal állították össze, hogy

beazonosítsák a legnagyobb szereplőket, akik hatással vannak a világtengerek jövőjére, ezzel segítve a kormányokat és nemzetközi szervezeteket abban, hogy megfelelő szabályozást tudjanak létrehozni fenntartható gazdasági növekedés érdekében.

A cél végső soron az, hogy hozzájáruljanak az óceánok megóvásához, amelyeket jelenleg a túlhalászás, az emelkedő hőmérséklet, és a nagyfokú szennyezés jelent. Ezek a vállalatok kiemelkedő szerepet játszanak ebben a kihívásban, ugyanakkor helyzetüknél fogva, valódi vezetővé válhatnak ebben a küzdelemben.

Illusztráció Fotó: Mudra László - MOL

A 2018-ban a vizeken megtermelt 1856 milliárd dollárnyi bevétel legnagyobb részét az olaj- és gáztermelés tette ki.

A második legnagyobb bevételt termelő ágazat a tengeri felszerelés és infrastruktúra-építés, a dobogó harmadik helyére pedig a tenger gyümölcseinek termesztése került. A bevételek legkisebb részét a tengeren termelődött szélenergia tette ki, amit csak egy milliárd dollárral előzött meg a kikötőkhöz köthető gazdasági aktivitás.

Az óceánokhoz köthető gazdasági teljesítmény ágazati megoszlása Forrás: Origo

Az egyes szektorokat vizsgálva látható, hogy az olaj- és a gázipari szektoron kívül leginkább a turizmushoz, valamint az élelmiszer-termeléshez (a "tenger gyümölcseinek" hasznosítása) köthető gazdasági teljesítmény járt az élen. Ezeket követi a tengeri teherszállítás.

Ugyanakkor a tíz, a tengerek gazdasági hasznosításában élen járó vállalat szinte mindegyike az olaj- és gáziparhoz köthető. Ezek:

  1. Saudi Aramco
  2. Petrobas
  3. National Oil Company
  4. Pemex
  5. Exxon Mobil
  6. Royal Dutch Shell
  7. Equinor
  8. Total
  9. A.P. Maller-Maersk
  10. BP

A jelentést összeállító kutatók ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet:

az óceánok kritikus szerepet játszanak a bolygót melegítő gázok megkötésében, mivel az összes szén-dioxid kibocsátás 25 százalékát elnyelik.

De a környezetvédők szerint sokkal többet kellene tenni a védelmükért, mivel gazdasági kihasználtságuk egyre jobban növekszik és az éghajlatváltozás is felgyorsult. Ebben pedig épp a legnagyobb gazdasági teljesítményt megtermelő vállalatoknak kellene az élen járniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről