Az eredetileg Peruból származó chili (Capsicum annuum L .; Capsicum frutescene L.) botanikailag a capsicum nemzetségbe tartozik. A világon több mint 400 különböző típusát termesztik. Egyedi ízével a globális gasztrokultúra szerves része.
Az indiai chili erőteljes színéről és csípősségéről vált világhírűvé. A Föld legerősebb chilijét, a „Naga Jolokia" -ot, Assam dombos terepén termesztik az indiai Tezpur kisvárosban.
India éves chilitermelése
körülbelül 14 millió tonna, ezzel a világ legnagyobb szárított chilitermesztője, és egyben a legnagyobb fogyasztó is a világon.
Gazdasági jelentősége is óriási, például a 2018-as pénzügyi évben mintegy 634 milliárd forintnak megfelelő rúpiával járult hozzá az indiai gazdaság teljesítményéhez.
A chili egyébként nem csak az ételek ízét gazdagítja, hanem gazdag vitaminokban, különösen A- és C-vitaminban. Erősíti az immunrendszert és csökkenti a koleszterinszintet.
Kattintson a galériára az idei indiai betakarítás bámulatos képeiért!