Veszélyes internetes csalástípus terjed, sokan mégsem mennek a rendőrségre

adathalászat
Hand holding note saying Password with keyboard on the background.
Vágólapra másolva!
Újabb csalástípus ütötte fel a fejét az interneten: a rosszindulatúak sok embertől lopnak kis összegeket. Az áldozatok nem jelentik a kárt a rendőrségnek, a tettesek így büntetlenek maradnak, viszont összességében mégis vagyonokat keresnek.
Vágólapra másolva!

A Covid-19 járványt kihasználva

egy új kiberbűnözési bűnözési forma terjed világszerte, amelynek neve "csendes lopás" (silent stealing), és lényege az, hogy a bűnözők nem nagy összegeket szereznek meg, hanem csupán pár fontot, eurót, azt viszont rengeteg embertől.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Ian Hooton

A Computerworld arról ír, hogy erre a technikára a Royal United Services Institute (RUSI) nevű brit agytröszt figyelt fel. A szervezet szerint ez a módszer azért jövedelmező a bűnözők számára, mert a kárvallottak a szerény veszteséget kisebb valószínűséggel jelentik a hatóságoknak, és inkább legyintenek az ügyre, mintsem hogy a járvány kellős közepén a rendőrségre menjenek panaszukkal. A csalók így gyakorlatilag észrevétlenül ténykedhetnek, de mivel rengeteg áldozatot kopasztanak meg, összességében mégis busás haszonra tesznek szert - írja a SkyNews.

A csalók kezére játszik, hogy egyre könnyebb az interneten olyan személyes adatokat vásárolni, amelyeket valamilyen korábbi adatlopásban szereztek meg a hekkerek, és ezen információk birtokában a bűnözők könnyen el tudják tulajdonítani áldozataik személyazonosságát. A járvány miatt ráadásul rengetegen dolgoznak otthonról, és ez halmozottan sebezhetővé teszi őket az internetes támadásokkal szemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!