Sok fiatal ki tudja használni az Otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat

Eladó lakások, eladó üzletek, ingatlan, eladó ingatlan, lakás, kiadó, Eladó lakások, üzletek Budapesten a koronavírus járvány alatt
Vágólapra másolva!
A leendő vásárlók közül sokan a legfiatalabb generáció tagjai, akik már megtalálták párjukat és élettárssal élnek, igaz, még gazdaságilag inaktívak. Ők átlagon felüli arányban élnek jelenleg albérletben, és piaci tapasztalatok alapján a legnagyobb részük ki tudja használni az Otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat, kedvezményeket.
Vágólapra másolva!

A Duna House és a Reacty Digital kutatásából kiderült, hogy az első lakásvásárlók az elmúlt két évben egyre markánsabb szerepben voltak az ingatlanvásárlók között. Az előrejelzések alapján ez tovább fog erősödni az idei évben, amelyhez nagyon jó támogatási lehetőségek közül tudnak választani.

A felmérésben megkérdezett 18-59 évesek kétharmadának (63 százalék) van saját ingatlana.

Minden ötödik (20 százalék) válaszadó ingatlan vásárlását tervezi 2021-ben, és a vásárlást tervezők bő ötöde (22 százalék) ezt lakáshitel, CSOK vagy Babaváró segítségével tervezi megtenni.

Eladó lakások, eladó üzletek, ingatlan, eladó ingatlan, lakás. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vásárlást tervezők között többségben van a legfiatalabb korosztály (18-29 évesek), akik jellemzően az átlagosnál nagyobb arányban élnek albérletben.

Érdekesség, hogy a felmérés alapján a vásárolni szándékozók nagyobb arányban vannak az eladni szándékozókhoz képest, a jelenleg is lakást kínáló vagy idén lakást eladni tervezők aránya 13 százalék, a közös metszet, azaz akik eladni és vásárolni is szeretnének 8 százalék.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője elmondta, hogy minden harmadik vásárló igényli a szakmai segítséget az ingatlan és pénzügyek terén egyaránt.

A kutatás módszertana:
Célcsoport: 18-59 éves magyar lakosok, Reprezentativitás: nem, kor, iskolai végzettség és régió szerint, Módszertan: online önkitöltős kérdőív, Adatfelvétel: 2020. november 5-19., Mintanagyság: 1000 fő

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!