A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Applikációval követnék nyomon a haszonállatok érzelmi állapotának változását

tinó, ökör, szarvasmarha
Vágólapra másolva!
Egy nagy brit szupermarketlánc megbízásából kezdődött el annak a mobiltelefonos alkalmazásnak a fejlesztése, mely a haszonállat-állományok jólétének biztosítása szempontjából tölthet be fontos szerepet a jövőben. A tesztüzem egyelőre sikeresnek bizonyul.
Vágólapra másolva!

A Magyar Mezőgazdaság beszámolt arról, hogy egy skót agrár-felsőoktatási intézmény, a Scotland's Rural College (SRUC) falain belül készül egy mobiltelefonos alkalmazás, ami a haszonállat-állományok érzelmi állapotának felmérését és nyomon követését tenné lehetővé. A megbízó a brit szupermarketlánc-óriás, a Waitrose, mely a beszállítók telepeit látogató terepi csapatának szánja az applikációt, ami a tervek szerint két éven belül készül majd el.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Jelenleg a tesztüzem zajlik: a fejlesztők hat állatállományon – a többi közt szarvasmarhákon, sertéseken és háztáji szárnyasokon – kísérleteznek, rögzítve az azok érzelmi állapotára vonatkozó adatokat.

Legyenek az állatok nyugodtak, feszültek vagy éppen játékos kedvűek, az alkalmazás nyomon követhetővé teszi az érzelmi állapot változását, segítve a gazdákat abban, hogy jólétet biztosíthassanak állományaik számára. Mindennek hátterében pedig az áll, hogy a Waitrose megalkotta új, 10 évre szóló agrárstratégiáját, melyben kiemelt szerepet kapnak azok a törekvések, melyek a haszonállatok életminőségének javítását szolgálják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!