Az albínó tokhalak ritkaságnak számítanak, kis százalékban fordulnak elő, különleges színük a melanin termelését gátló genetikai rendellenesség miatt alakult ki. A kaviár iránti igény a vad tokhalak szinte teljes kihalásához vezetett. Ma már többnyire tenyésztőhelyeken állítják elő a kaviárt, az albínó tokhal tenyésztése pedig időigényes és bonyolult tevékenység, ráadásul a világon kevesebb, mint 40 ilyen farm van.
Ezek a farmok a Tokhalvédő Világszövetség adatai szerint évente 415 tonna fehér kaviárt képesek előállítani.
Bár nincsenek olyan kutatások, amelyek megerősítenék a pigmenthiány hatását a kaviár ízére, a tokhal tenyésztők azzal érvelnek, hogy a fehér kaviár a világ legjobb kaviárja, aromásabb és selymesebb, mint szintén népszerű sötét színű társa. Ez megjelenik az árakban is:
600 gramm fehér kaviár akár 8000 euróba, azaz közel 3 millió forintba is kerülhet. Ez majdnem háromszor több mint a fekete kaviár ára.
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt bezártak a luxus éttermek, a kereslet a fehér kaviár iránt nem csökkent.