A MeliBio vállalat szakemberei laboratóriumban, erjesztés révén állítanak elő bioszintetizált mézet.
Ha megnézzük a mézet és annak elkészítési módját, akkor úgy kezdődik, hogy a méhek pollent és nektárt gyűjtenek a virágokból, majd ezt átalakítják a méz építőköveivé, amelyek a fruktóz és a glükóz. A szakembereink mindezt laboratóriumban szimulálják, mikroorganizmusok segítségével."
- ismerteti Darko Mandich a MeliBio vállalat alapítója.
A cég olyan vegán mézet állít elő, amely molekuláris összetevőit tekintve megegyezik a valódival, és a megtévesztésig hasonlít a méhészeti eljárással előállított társának ízére, textúrájára és viszkozitására. A méz az egyik legegészségesebb szuperélelmiszer. Felhasználására több ezer évre visszamenőleg már az egyiptomi piramisokban is találtak nyomokat. Azonban a méztermelés a jelenlegi formájában káros a méhekre és ökoszisztémákra is. A kereskedelmi méhészet egyetlen méhfajt, a mézelő méheket részesíti előnyben az egész világon, hogy a növekvő mézigényt kielégítse. Így azok kiszorítják a vad és őshonos méhfajokat. Az innováció környezetkímélőbb alternatívát kínálhat a méhészeti eljárások helyett.
A sor a méznél nem áll meg, mert a mikroorganizmusokkal és a megfelelően szabályozott erjesztési folyamatokkal a tojásfehérjén át a tejig, számos más állati eredetű élelmiszer is létrehozható laboratoriumi körülmények közt.
A Better Dairy egy londoni székhelyű vállalkozás amely az élesztő fermentációjával állati eredetű hozzávalótól mentes tejet és sajtot fejlesztett ki. A módszer hasonló a sörkészítési eljáráshoz. A fermentációs technológia az élesztőt használja konverziós platformként, és a bevitt cukrokból és egyéb hozzávalókból tejtermék készül.
A tojásfehérje előállításához a San Francisco-i székhelyű Clara Foods is hasonló mikrobiális fermentációs technológiát alkalmaz. A vállalkozás már az ipari termelés „rajtkövénél" áll és reméli, hogy 2028-ra a világ legnagyobb tojásfehérje-termelője lesz.
Saját fejlesztésű fermentációs technológiánk lehetővé teszi számunkra, hogy ellenőrizzük, sőt felülmúljuk az állati eredetű tojástársaik állagát, ízét és kulináris funkcionalitását"
- mondja Arturo Elizondo társalapító és vezérigazgató.
Ezek a termékek környezeti előnyökkel is járnak, hiszen a hús és tejtermék előállításának ökológiai lábnyoma hatalmas.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátásának mintegy 14,5 százalékát adja a két szektor.
A MeliBio várhatóan ez év végén kezdi meg az első eladásokat, a Better Dairy pedig bízik abban, hogy hamarosan képes lesz nagyüzemben termelni, és akár éttermi láncokat is kiszolgálni.
Az elnevezés kérdésében ugyanakkor még nincs kiforrott válasz.
A termékek molekulárisan azonosak az állati eredetű élelmiszerekhez, tehát cimkézésnek is azonosnak kellene lennie, de ha más nevet kell választanunk, akkor legyen"
- vélekedik Jevan Nagarajah, a Better Dairy alapítója.
A laboratóriumi előállítás másik előnye, hogy állíthatók a paraméterek. A tej és a sajt esetében például a laktózt nem muszáj beletenni a termékekbe, ezt egy másik cukorral is helyettesíthetik, amelyet az emberek könnyebben emésztenek.
A bioszintetizált méz létrehozása ugyan nem fogja helyettesíteni magukat a méheket, amelyeket többek között az éghajlatváltozás és a növényvédő szerek veszélyeztetnek, de az ilyen, és ehhez hasonló etikus termékek mindenképpen közelebb viszik az emberiséget a fenntarthatóbb gazdálkodás felé.