Pénzügyi holdinggá alakul át az Ant csoport

Alibaba, Alipay, Ant Financial, Ant Group
--FILE--A logo of Ant Financial, an affiliate of Chinese e-commerce giant Alibaba Group, is pictured in Ji'nan city, east China's Shandong province, 11 July 2017. Ant Financial, an affiliate of the Alibaba Group, has been ranked sixth in Fortune's annual Change the World list for its environmental protection efforts. The list, which was released Friday and includes 56 companies this year, highlights companies that are "making measurable progress addressing important social problems...as a core part of their business strategy." Ant, a first-time entrant and the highest ranked Asia-headquartered company on the list, was recognized for the environmental impact of Ant Forest, a platform for tracking individuals' carbon footprint.
Vágólapra másolva!
Pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó startup vállalatból pénzügyi holdinggá alakul át a kínai Ant csoport, amely a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, az Alipay tulajdonosa - jelentették be hétfőn Pekingben.
Vágólapra másolva!

A 2014-ben alapított Ant csoport - amely Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba leányvállalata - a világ legértékesebb technológiai startupjai közé tartozik. A kínai hatóságok nyomására szervezik át holdinggá, ami azonban várhatóan csökkenti a vállalat nyereségességét és értékét is. Az átalakítás után az eddiginél szigorúbb szabályozási felügyelet alá kerül, és szigorúbb tőkekövetelmények vonatkoznak rá.

Az utóbbi hónapokban példátlan eljárások indultak egyes hazai technológiai óriáscégek ellen Kínában.

Az Alibabára különösen nagy nyomás nehezedik azóta, hogy az alapító Jack Ma tavaly októberben nyilvánosan bírálta a kínai szabályozási környezetet.

Két nappal ezelőtt jelentették be, hogy a piacfelügyelet decemberben indított vizsgálatának eredményeként rekordösszegű, 18 milliárd jüanos (mintegy 2,75 milliárd dolláros) büntetést szabtak ki az Alibabára, mert bizonyítottnak ítélték, hogy a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

Az Ant csoport szerkezetének átalakításán is hónapokig dolgoztak a kínai nemzeti bank irányításával, a műveletben részt vettek a bankszektor, az értékpapírpiac és a tőzsdék felügyeletét ellátó hatóságok.

Ennek előzményeként tavaly novemberben felfüggesztették a csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és a hongkongi tőzsdére, mindössze két nappal azelőtt, hogy elindult volna a nyilvános kereskedés a papírokkal.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Da Qing

Az Ant értékét 2018-ban még mintegy 150 milliárd dollárra becsülték tőkevonzási képessége alapján. A tavalyi elsődleges részvénykibocsátás alapján 315 milliárd dollár lett volna a vállalat piaci tőkeértéke.

Az Ant által üzemeltetett Alipay ügyfeleinek száma meghaladja az egymilliárdot Kínában.

Az Alipay ügyfelei azonban amellett, hogy okostelefonjuk segítségével tudnak fizetési tranzakciókat végrehajtani, be is fektethetik pénzüket például befektetési alapokba, vagy éppen biztosítást vásárolhatnak. Ezenkívül az Ant olyan rövid futamidejű hiteleket is nyújt fogyasztóknak és kisvállalkozásoknak, amelyek gyakran nem elérhetőek hagyományos bankokban.

Bár a hatóságok nem követelték meg az Ant feldarabolását a fizetési, vagyonkezelési és hitelezési szolgáltatások nyújtásának szétválasztására, előírták azoknak a tényezőknek a kiiktatását, amelyek szerintük tisztességtelen előnyhöz juttatták az Alipay-t a fizetések terén.

A kínai jegybank hétfőn közleményben jelentette be, hogy "egy átfogó és megvalósítható szerkezetátalakítási terv alapján" az Ant csoport megszakítja a "helytelen" kapcsolatot az Alipay fizetési szolgáltatása, virtuális hitelkártya (Jiebei), illetve fogyasztási hiteleket (Huabei) nyújtó üzletágai között.
A jegybank felszólította az Antot, hogy adja fel információs egyeduralmát, és szigorúan tartsa be a hitelinformációkra vonatkozó üzleti szabályozás követelményeit. Azt is kérte, hogy az Ant tartsa ellenőrzés alatt kockázatos befektetési termékeit, csökkentse aktívan masszív pénzpiaci alapja, a Yu'eBao méretét.

A jegybank közlése szerint az Ant beleegyezett abba, hogy javítja a vállalati irányítást, és megoldja a hitelezési, biztosítási és vagyonkezelési tevékenységében kifogásolt problémákat.

Az Ant csoportnak legalább 200 milliárd jüannal (30,56 milliárd dollár) kell emelnie törzstőkéjét, hogy megfeleljen a pénzügyi holding társaságok számára előírt tőkekövetelményeknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről