Magyar kutatók tökéletesítettek egy építőipari innovációt

neon 
építőipar
épület
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A magyar kutatók által tökéletesített innováció, igazi áttörést jelent az építőiparban. Egy véletlen találkozásnak köszönhetően született meg a teljes építészeti iparágban reformnak számító újítás: a neonizáló fényfesték, fényfuga valamint a fényvakolat piacra lépése.
Vágólapra másolva!

Piros Attila a Saint-Gobain Hungary Kft. vezérigazgatója elmondta: „Nekünk mindig az a legfontosabb, hogy a piaci kihívásokra adjunk választ. Egy baráti beszélgetés során találkoztunk egy olyan anyaggal, ami érdekes lehetett a mi építőanyagaink számára. Nem titok: ez egy foszforeszkáló, fluoreszkáló adalékszer. Eddig építőanyagban, valóban működőképesen senki nem tudta azt megvalósítani, hogy nappali fénynél a természetes színüket sugározzák ezek a termékek - vakolatok, festékek, csempefugázók - és ahogy lekapcsoljuk a villanyt vagy lemegy a nap, elkezdenek világítani neon zöld, vízkék vagy kék színben. Nagyon sok kollégánk rengeteget dolgozott rajta, a nemzetközi központunk nagyon sok útmutatást adott, hogy merre kell elindulnunk. Nagyon sok akadállyal találkoztunk, mindenki azt mondta, hogy ezt nem lehet megcsinálni."

Hozzátette:

Illusztráció Forrás: Saint-Gobain Hungary

Az új technológiával létrehozott termékek fluoreszkálnak és foszforeszkálnak is, vagyis a megvilágítás után hosszabban, órákon keresztül képesek leadni a „tárolt" energiát fény formájában.

A foszforeszkálás megszűnését követően továbbra is világítanak, de színt nem adnak, hanem fehér fényt bocsátanak ki magukból, akár egész éjjel. Ez, a világon egyedülálló fejlesztés igazodik a cégcsoport egyik legfőbb küldetéséhez, vagyis az innovációs törekvéseihez.

A francia hátterű, több mint 350 éves Saint-Gobain, Európa egyik legpatinásabb folyamatosan működő társasága, a Párizsi Tőzsde egyik legrégebbi alapítású tagja. A Saint-Gobain a világ első 100 innovatív ipari csoportja közé tartozik, jelenleg több mint ezer vállalatból áll, több mint 180 ezer főt foglalkoztat.

Illusztráció Forrás: Saint-Gobain Hungary

A Piros Attila által vezetett hazai divíziók 2020-tól kezdtek együttműködni a VEP (Virtuális Erőmű Program) szakembereivel azzal a nem titkolt céllal, hogy a Saint-Gobain Hungary Kft. a cégcsoport fenntarthatósági mintaüzemévé válhasson.

Az együttműködés keretében olyan célok vállalására kerül sor 2025-ig (azaz 5 éven belül), mint a nem újrahasznosítható hulladéktermelődés 50 százalékos csökkentése, vagy az ipari szennyvízkibocsátás 80 százalékkal való csökkentése a 2010-es bázishoz képest. Mindemellett a Saint-Gobain vállalatcsoport vállalást tett arra, hogy 2050-re eléri a nulla karbon kibocsátást. Ennek megfelelően a leányvállalatok kidolgozták saját fenntarthatósági tervüket 2025 és 2030-ra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!