A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Különös termék ára ugrott meg a járvány miatt az USA-ban

Fa, erdő, zöld, fatörzs, ág, levél,
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járványnak számos gazdasági hatása volt, azonban egyes esetekben talán egészen váratlan helyen forgatott fel piacokat. Az Egyesült Államokban például elképesztő ütemben drágultak meg a faipari termékek, ami már országszerte nehézségeket okoz az ingatlanpiacon.
Vágólapra másolva!

Az USA-ban olyan lendületes drágulást produkáltak a faipari termékek, hogy az már országszerte fenyegeti a megfizethető lakhatást – írja az RT.com. A faipari áruk ugyanis közel 250 százalékot drágultak 2020 áprilisa óta. Ez pedig azt eredményezte, hogy egy átlagos (új) családi ház ára több mint 24.000 dollárral emelkedett meg (ez több mint 7 millió forint).

Az elképesztő drágulást mutatja, hogy a határidős nyersanyagpiacon volt olyan faipari termék, amelynek jegyzése egy nap alatt 48 dollárról 1420 dollárra emelkedett.

A hírek szerint le is kellett állítani aznap a kereskedést.

A piac bajban van, és ez a következő hónapokban szélesebb körben is érzékeltetheti a hatását – mondta Dustin Jalbert, a Fastmarkets RISI vezető közgazdásza. A szakértő szerint a háttérben az áll, hogy a kínálat egyszerűen nem tudja tartani a lépést az elmúlt időszakban mutatkozó, rendkívül élénk kereslettel, melyet a házépítése és felújítási szezon kezdete eredményezett.

Brutálisan megdrágultak az USA-ban a faipari termékek Fotó: Shutterstock

Ehhez jön még, hogy a kínálat a koronavírus-járvány miatt is akadozik, ugyanis tavaly számos üzemnek be kellett zárnia, ráadásul a szállítmányozásban is fennakadások vannak. Vagyis egy igencsak sérülékeny kínálati oldalnak kellene kielégítenie egy hirtelen erősen megugró keresletet. Ez pedig nagyon gyors és lendületes dráguláshoz vezet.

Az elemzők szerint egyelőre nem is lehet számítani arra, hogy a faipari termékek árai csökkenésnek indulnak az USA-ban.

A legtöbben úgy számolnak, hogy a piac csak akkor kezdhet majd el normalizálódni, ha csökken a kereslet. Erre viszont az építési és felújítási szezon végéig még valószínűleg várni kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!