Nagyot nőtt az ipari termelés áprilisban

gdp növekedés, audi gyár, győr, autó, audi, gazdaság
Győr, 2013. június 12. Alkalmazottak dolgoznak a gyártósoron az Audi győri járműgyárában, ahol megkezdték az A3 Limousine sorozatgyártását 2013. június 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Áprilisban az ipari termelés volumene 58,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését.
Vágólapra másolva!

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 59,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás márciushoz képest 3,2 százalékkal csökkent.

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet a KSH közlése szerint.

A jelentős bővüléshez a feldolgozóipar szinte minden alága hozzájárult.

Illusztráció Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami főleg az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett - írták.

A termelés az év első négy hónapjában 13,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az első negyedévben 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés.

A KSH második becslését az ipari termelésről június 14-én teszi közzé.

Újra felpattanás várható az ipari termelésben

Az ipari termelés már októberben szinte teljesen kilábalt a járvány okozta válságól, áprilisban az áprilisi mélyponthoz képest 58,8 százalékkal nőtt az ipari termelés. 2015. évi átlaghoz viszonyítva 16,6 százalékkal bővült az ipari termelés, míg 42,6 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet. Az első négy hónapban 13,8 százalékkal bővült az ipari termelés.

A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisérték következtében. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

Az autógyárak termelése tavaly augusztus óta meghaladta a járvány előtti szintet, a következő hónapokban pedig kifejezetten bíztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya az őszi hónapoktól jelentősen emelkedett, az autógyártók pedig kifejezetten kedvező harmadik, negyedik, és robbanásszerű első negyedéves eredményekről számoltak be – és a járvány miatti bizonytalanságok mellett – rendkívül kedvezőnek látják a rövidtávú kilátásokat. Ezt támasztja alá, hogy a továbbra is a kirobbanóan magas német feldolgozóipari beszerzési menedzser index történelmi csúcsot ért el márciusban, az euró-övezeti pedig májusban.

A következő hónapokban újra növekedési pályára állhat az ipari termelés.

Egyes európai országokban a második/harmadik járványhullám ellen bevezetett újabb korlátozásokból származó „kényszermegtakarításokat" a lakosság árucikkek vásárlására költi, ami kedvező az ipar kilátásainak, amint az az egyes szektorok bizalmi indexeiben is tükröződik. Az autóipari keresletet elsősorban a távol-keleti piacok, azon belül is a kínai piac húzza érdemben. A külső keresletet a gyors oltási kampány miatt fokozatosan kinyíló amerikai gazdaság és az amerikai költségvetési élénkítések is érdemben húzni fogják. Ugyanakkor már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így a következő hónapokban további fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat.

Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt érdemi, 15 százalék feletti növekedés várható.

Ennek megfelelően idén az ipari termelés markánsan, akár 3 százalékpontnál nagyobb mértékben járulhat hozzá a GDP idei növekedéséhez - írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről