Titkos felvételek a Tesla berlini és austini épülő gyárainak belsejéből

Tesla, Berlin, gyár, építkezés, 2021
Vágólapra másolva!
Már a belső térkialakítás zajlik a Tesla új, berlini, illetve austini gyárában is. A napokban mindkét építkezésről ritka képek kerültek nyilvánosságra: benézhetünk az épületek belsejébe.
Vágólapra másolva!

Ahogy emelkednek a két gyár falai, úgy lesz nehezebben követhető a beruházások készültségének állapota, hiszen a belső munkálatokról nincsenek felvételek. A Villanyautósok cikke most mégis bemutat pár friss képet.

A Berlintől délkeletre található Grünheide városkája melletti projekt a legfrissebb hírek szerint megkapta a 15. előzetes engedélyt is, így mostantól hivatalosan megkezdődhet a telepített gyártósorok tesztelése.

A határozat lehetővé teszi a festőüzem, az öntöde, és a karosszéria-üzem próbajáratát is.

Rohamléptekkel épül a Tesla berlini gyára Forrás: Bogdan Czyński

Ezzel szinte egy időben felkerült a Google Mapsre pár fotó, amelyeket egy bizonyos Bogdan Czyński a gyár belsejében készített, és ezek segítenek kicsit eligazodni a munkálatok előrehaladottságát illetően.

Még egy felvétel a berlini üzem belsejében folyó munkálatokról Forrás: Bogdan Czyński

A képek tanúsága szerint van olyan része az épületegyüttesnek, ahol még az aljzatbetont öntik ki, máshol viszont már a helyükön vannak a robotok, és a gépek beállítása folyik. Az építkezés jelenleg 24 órás munkában zajlik, amire szintén külön engedélyt kértek és kaptak a beruházók. A gyártás valószínűleg szeptember-október során kezdődhet, a hatóságok az ehhez szükséges engedélyeket szeptemberre ígérik.

Mi történik Austinban?

A texasi gyár építése is rohamléptekkel folyik – az első ütemben itt is a Model Y gyártása indul majd meg, eleinte Kaliforniából importált akkucellákkal.

Most kikerült egy videó a gyár belsejéből, amelyben működő robotokat látunk:

Az austini üzemnek is vannak olyan részei, ahol már folyik a gépek finomhangolása. Azt már korábban is láttuk, hogy az IDRA hatalmas prés-öntő masinái már folyamatosan gyártják a darabokat. Az online vita inkább arról szól, hogy ezek egyszerűen leselejtezendő próba darabok, vagy esetleg a Model Y, netán az új Model S kaliforniai gyártáshoz szánt elemek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!