Ezért fogyott jóval több gáz májusban, mint egy évvel korábban

rezsicsökkentés gáz tűzhely láng
Lászlóné Tóth Irén gyújtja be egy gyufa lángjával egy gáztűzhely égőjét Orosháza közelében lévő tanyáján
Vágólapra másolva!
A 2020. májusi adatokhoz képest idén májusban 19,5 százalékkal volt magasabb a hazai fölgázfogyasztás. A növekedés hátterében a gáztüzelésű erőművek magasabb kereslete, a hónap első felében tapasztalható alacsonyabb átlaghőmérséklet és az otthoni munkavégzés áll – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májusi trendeket elemző földgázpiaci jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A hazai fogyasztás emelkedéséhez legnagyobb mértékben a gáztüzelésű erőművek tavalyinál több mint 50 százalékkal magasabb kereslete járult hozzá. A lakossági körben az otthoni munkavégzés növelte a földgáz keresletét, és a hónap első felében a sokévi átlagnál hidegebb időjárás is emelte a fogyasztást.

A növekvő hazai igényeket az import elégítette ki, a többletforrások elsősorban ukrán, román és horvát irányból érkeztek az országba. Az osztrák irányú behozatal jelentős mértékben lecsökkent, ami annak a következménye, hogy a magyar másnapi piaci árak alacsonyabbak voltak, mint Ausztriában.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

A betárolási időszak második hónapjában jelentős mértékben felfutott a tárolás. Az előző két hónapan az elhúzódó hideg időjárás miatt magas belföldi fogyasztás mellett az árak alakulása sem kedvezett a tárolásnak. Ausztria kivételével – ahol még kitárolás történt – végre a szomszédos országokban is megkezdődött a tárolók feltöltése.

Európa más piacain már nem voltak tárolói többletkészletek, így a szokatlanul hideg időjárás és az otthoni munkavégzés miatt megemelkedő kereslet hatására egész Európát a spot árak emelkedése jellemezte.

A hazai piacon májusban további 1,8 euro per megawattórával emelkedtek a másnapi piaci árak, a Ceegex záró ára - 24,86 euro per megawattóra - pedig közel négyszerese volt a tavaly májusi szintnek. A tavaszi időszakban elmaradt európai készletfelhalmozás miatt a piaci szereplők a betárolási időszak hátralévő részében, sőt már a téli hónapokban is szűkösséget vártak az európai piacon, ami az árak további emelkedését eredményezte az európai piacokon. Az éves gáztermék ára 21 euro per megawattóra körüli szinten zárta a hónapot az európai gázpiacokon.

A növekvő árak ellenére a nagy európai szállítók nem növelték kínálatukat.

A norvég és az afrikai valamint az LNG behozatal is csökkent, áprilishoz képest csak az orosz-import emelkedett. A Gazprom elektronikus platformján sem kínált érdemleges mennyiségű rövid távú termékeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről