A Nemzeti Étteremszövetség előrejelzése szerint az étterem- és élelmiszeripari értékesítés idén közel 20 százalékkal, 789 milliárd dollárra fog ugrani, a tavaly elért 659 milliárd dollárról az Egyesült Államokban. Azonban ezek a statisztikák még mindig jelentősen elmaradnak a világjárvány előtti időszak 864 milliárd dolláros árbevételtől – derült ki a CNBC cikkéből.
Az egészségügyi válság első pár hónapjaiban az étteremtulajdonosoknak rengeteg nehézséggel kellett szembesülniük, hiszen ebben az időszakban sokan megpróbáltak otthon maradni és kerülni a tömegeket. Később a megnövekedett fogyasztói kereslet, a vakcinák megjelenése és az ösztönző bérezések jelentősen csökkenteni tudták az étkezdék veszteségeit.
Ennek ellenére az étteremtulajdonosok legnagyobb kihívását jelenleg a munkaerőhiány jelenti. Mindemellett a folyamatosan emelkedő élelmiszer-és üzemanyagköltségek is korlátozzák az üzletből bejövő nyereséget.
Az üzemeltetők 75 százaléka a munkavállalók toborzását és megtartását tartja a legnagyobb üzleti kihívásnak jelenleg.
Erre 20 éve nem volt példa az Egyesült Államokban. Több mint fél évvel ezelőtt a megkérdezettek közül csak 8 százalék vélekedett így.
Mindemellett a delta vírusmutáns terjedése is jelentősen megnehezíti az étteremtulajdonosok dolgát, mivel az újabb változat ismét csökkentheti a vendégek és az elérhető munkavállalók számát az országban. Az Országos Étteremszövetség ezer felnőtt körében végzett felmérése szerint tízből hat azt állítja, hogy a delta variáns miatt teljesen megváltoztatta éttermi szokásait. A megkérdezettek között minden ötödik válaszadó inkább a szabadban étkezik, 37 százalékuk házhozszállítást kér, illetve 19 százalékuk teljesen felhagyott az éttermek látogatásával.
Az Insider arról számolt be egyik cikkében, hogy több McDonald's gyorsétterem 14-15 éves diákoknak meghirdetett állásajánlatokkal próbál meg harcolni a munkaerőhiány ellen. A kiskorúakra vonatkozó munkajog államonként eltérő, ugyanakkora a Munkaügyi Minisztérium 14 éves alsó korhatárt határozott meg a nem mezőgazdasági munkakörök végzéséhez. Így a 14 évnél idősebbek már dolgozhatnak éttermekben a törvény által előírt óraszámban. Egy, az Insider által megkérdezett szakértő szerint a fiatalabb munkavállalók felvétele okos stratégia lehet egy különösen nehéz időszak átvészelésére.