Irigylésre méltó a magyarországi pulykahústermelés mennyisége

pulyka, Tökéletes ételfotók bizarr alapanyagokkal
Festive celebration roasted turkey with gravy for Thanksgiving or Christmas
Vágólapra másolva!
A pulykahús-termelőket nemcsak a koronavírus-járvány miatt lecsökkent vendéglátóipari és szállodai fogyasztás, hanem az újra megjelent madárinfluenza is jelentős kihívás elé állította az idei évben. Ennek ellenére a termelés tudta tartani a lépést – az egy főre eső pulykahús-fogyasztásban Európa élvonalába tartozó – hazai fogyasztással - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös közleményében. 
Vágólapra másolva!

A tápanyagokban gazdag, a többi húsféléhez képest magas fehérje-, rendkívül alacsony zsír-, szénhidrát- és energiatartalommal rendelkező pulykahús íze is eltér az általában fogyasztott csirkehúsétól, ezért érdemes minél hamarabb megkóstoltatni a gyerekekkel, mert ami nem ízlik kiskorban, az általában a későbbiekben sem szokott.

Sajátosságainak köszönhetően a pulykáról fehér- és vöröshús egyaránt nyerhető, így más állatok (sertés, marha)húsa is helyettesíthető vele.

Tápanyag-összetételét meghatározza az állat neme, kora, tartása, takarmányozása és tápláltsági állapota. Magas víztartalmának köszönhetően a pulykahús könnyen emészthető, emellett telítetlen zsírsavakban gazdag.

Különböző vitaminokat (A, B1, B2, B3, B6, B12), valamint szelént, vasat, foszfort és kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz.

A madár szinte minden részét fel lehet használni; melléből, combjából, szárnyából egyaránt ízletes ételek készíthetőek, ráadásul a nagytestű vágóállatokhoz képest a pulykahús elkészítéséhez rövidebb főzési, sütési idő szükséges.

Egészben sült pulyka Forrás: Shutterstock

A világ közel hatmillió tonnás pulykahús-termelésének majdnem a fele az USA-ból származik. Jelentős pulykahús-előállítók ezenkívül Brazília, Kanada és Oroszország. A magyarországi termelés számos okból közel egy évtizede stagnál. Idén mintegy 92-93 ezer tonna vágóállatot dolgozhatnak fel hazánkban, amely jelenleg a teljes EU-s pulykahús-termelés 4,7 százalékát adja. Ez azonban több mint elég a hazai piac ellátásához, néhány ezer tonna exportra is jut.

A baromfihús-fogyasztás relatív aránya, valamint az intenzív technológiával nevelt csirke jelentősége tovább növekszik,

amelynek fogyasztása 2000 óta 47 százalékkal nőtt globálisan. Mivel a fejlett országokban a húsfogyasztást lassuló dinamika jellemzi, a legnagyobb növekedés a fejlődő régiókban várható.

Globális fogyasztás szempontjából, ünnepek szerint csoportosítva, a legtöbb pulykát – 46 milliót – az Egyesült Államokban szokásos Hálaadáskor vágják le, amelyeta Karácsony (22 millió), majd a Húsvét (19 millió) követ. Hazánkban az egy főre eső éves pulykahúsfogyasztás 4 kg körül alakul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!