Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A nyersanyaghiány szab gátat az elektromos autók terjedésének

vállalatok
(FILES) This file photo taken on February 25, 2020 shows robotic arms mounting doors to a model of the ID.3 Volkswagen electric car at an assembly line of the car factory of German car maker Volkswagen (VW) in Zwickau, eastern Germany. - Germany's auto sector is moving away from its traditional focus on building combustion engines to developing software. Germany's new government wants to speed up this pivot with the aim of having 15 million electric vehicles on its roads by 2030 from just over 500,000 today. (Photo by RONNY HARTMANN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az alapanyaghiány nem átmeneti jelenség az elektromos meghajtásra való átállás során, a Föld kobaltkészlete csak tizenegy évre elegendő, de emellett még több mint húsz, az elektromos autók előállításához fontos nyersanyag fellelhetősége bizonytalan - írja pénteki számában a Magyar Nemzet a Német Gazdaságtudományi Intézet tanulmányát idézve.
Vágólapra másolva!

A cikk emlékeztet, hogy az év második felében nem a kereslet, hanem a gyártás szűk keresztmetszete vetette vissza az értékesítést az autóiparban. Példaként a VW Groupot említik: a világ egyik legnagyobb autógyártója októberben harmadával kevesebb autót szállított ki a kereskedőknek, mint egy évvel korábban. Mint a lap írja,

az elemzők egy része azt várja, hogy jövő év második felére rendeződnek a problémák, de vannak olyan vélemények is, melyek szerint a nyersanyaghiány végigkíséri az elektromos autókra való átállás folyamatát.

Az Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) tanulmánya szerint több mint húsz fontos nyersanyag esetében bizonytalan a folyamatos ellátottság. Karl Lichtblau, az IW-Consult ügyvezető igazgatóját idézik, aki szerint az e-autó-akkumulátorokhoz fontos alapanyagok, mint például a kobalt, a lítium és a grafit szállítása rendkívül kockázatos, a platina, az irídium és a nikkel pedig a hidrogéntermelés szűk keresztmetszetévé válhat. Márpedig az energiaátmenet nem sikerülhet hidrogén nélkül - figyelmeztetett Lichtblau az Automobilwoche.de lapnak nyilatkozva.

Tartós problémát jelenthet a nyersanyag hiány az elektromos autók gyártásában Forrás: AFP/Piroschka Van De Wouw

A tanulmányt megrendelő Bajor Gazdasági Szövetség (VBW) szerint a más országokkal kialakított nyersanyagpartnerségek előmozdítását kell szorgalmazni. A másik mód, hogy a függőség csökkentése érdekében az európai gazdaságoknak több nyersanyagot kell újrahasznosítaniuk.

Eközben az akkumulátorgyártás várható felfutására jelentős erőfeszítésekkel készülnek piaci szereplők. A svéd akkumulátorcella-gyártó, a Northvolt és a portugál energiatermelő Galp Energia közös vállalkozásban állapodott meg a legnagyobb európai lítiumfeldolgozó üzem megépítéséről.

A két vállalat egy ötven-ötven százalékos vegyesvállalatot hoz létre, amely a jövőben évente 35 ezer tonna alapanyagot állít elő lítiumion-akkumulátorokhoz. Az üzem a tervek szerint 2026-ban kezdi meg működését.

A hatalmas projektbe 700 millió eurót akarnak befektetni a cégek. Közvetlenül az üzemben 1500 munkahelyet hoznak létre. A Northvolt saját magának akarja biztosítani a jövőbeni éves lítiumtermelés felét, míg a többit más akkumulátorgyártóknak kívánja értékesíteni. A Northvoltot 2016-ban alapították a Tesla korábbi vezetői, és azóta kiterjedt együttműködési szerződéseket írt alá többek között a Volvóval, a Volkswagennel és a BMW-vel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről