A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

Patkányok lepték el New York közkedvelt éttermeit

patkány
Vágólapra másolva!
Patkányinváziótól szenved idén New York. Az élősködők többek között a divatos Greenwich Village szabadtéri éttermeinél csemegéznek, elriasztva így a vendégeket. Az esetről a BBC számolt be.
Vágólapra másolva!

Ha valaki mostanában azt tervezi, hogy New York egyik közkedvelt éttermében kellemes hangulatban egy finom vacsorát fogyasztana el, számítson rá, hogy ijesztő meglepetésben lehet része. Nagy valószínűséggel ugyanis kellemetlen társaságot kaphat, a lába között ételmorzsákat keresgélő patkányok formájában.

Manhattan Lower East Side-jában ezek az élősködők éjszaka vannak igazán elemükben.

Itt bárki láthatja őket teljes nyugalomban ide-oda szaladgálni a sötétben.

Patkány Fotó / Mediaworks

Az állatok pontos számát nehéz felmérni, annyi azonban bizonyos, hogy idén 15 százalékkal több lakossági panasz érkezett erről a hatóságokhoz, mint a világjárvány előtt.

"New Yorkban mindig is voltak patkányok" – nyilatkozta egy lakos –

Az itt élők szerint a patkányszaporulat elsődleges oka, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal többen étkeznek a szabadban, az étel illata pedig előcsalogatta a különféle kisebb állatokat is.

A fertőzésveszély generálta azt is, hogy New York utcát ellepték az ad hoc menedékhelyek, ami pedig a városképet is teljesen megváltoztatta.

Idén több mint 11.000 új szabadtéri étkezőhely létesült a városban,

ami akár meghívóként is értelmezhető a rágcsálók számára.

A menedékhelyek közvetlen közelében elhelyezett szemeteszsákok sokasága pedig tökéletes búvóhelyet kínál a kisebb állatoknak - így a patkányoknak is.

Egy nemes kezdeményezés, számos hátránnyal

A járvány kezdetén Bill de Blasio, New York polgármestere elindította a "nyitott éttermek" programot, ez része volt annak a szélesebb körű elképzelésnek, hogy a várost kevésbé a forgalom uralja, és inkább a lakosok és a látogatók köré összpontosuljon a működése. Egyúttal ez mentőövet jelentett a vendéglátósoknak.

New York, Manhattan Forrás: Shutterstock

Habár a szabadtéri étkezőhelyek kialakításának engedélyezését csak ideiglenes szánták, amikor a beltéri étkezések a világjárvány (átmeneti) enyhülésével újraindultak, a polgármester bejelentette, hogy a széles körű szabadtéri étkezést állandóvá kívánja tenni.

- mondta Bill de Blasio.

A városi tanács - a New York-i ügyeket irányító választott testület – már tárgyalásokat folytat a szabadtéri étkezést korlátozó övezeti előírások eltörléséről. Ez a lépés számos itt élőt feldühített, szerintük ugyanis nem készült megfelelő felmérés arról, hogy milyen hatással jár a szabadtéri étkezés és a társasági élet állandósítása.

A tömeg, az egyre nagyobb kosz és a cirkáló patkányok miatt már a mentőautók és tűzoltóautók is csak lépésben tudnak itt haladni, ami pedig jelentősen késlelteti a mentést.

Chinatowntól Queensig, Brooklyntól Greenwich Village-ig a lakosok most a szabadtéri éttermek hatásának felülvizsgálatát követelik.

Egyesek szerint ez alapvetően megváltoztatja azon városrészek jellegét, amelyeket korábban nem a zajos éjszakai élet uralt, más helyszíneken pedig súlyosbítja a már meglévő problémákat.

Ahogy az időjárás hidegebb lett, a szabadtéri éttermeket műanyag védőfóliával takarták le, ami viszont meghiúsítja az eredeti egészségügyi és biztonsági célt, hogy jól szellőző étkezőhelyet biztosítsanak.

Az ötlet támogatói

Jacob Siwak, a Forsythia olasz étterem főszakácsa és tulajdonosa dühítőnek találja a szabadtéri étkezési rendszerrel kapcsolatos kritikákat.

Meglátása szerint az étterme növelte az egész háztömb értékét.

„Ez lehetővé teszi számomra, hogy több embert foglalkoztassak, akiknek New York-i megélhetést biztosító városi bért tudok fizetni" - mondta. Mivel szabályok vannak érvényben arra, hogy milyen távolságra lehet egymástól felépíteni a szabadtéri éttermeket, a mentőautók és tűzoltóautók szabad áthaladásával kapcsolatos aggodalmaknak semmi értelme.

Siwak elismeri, hogy New Yorkban gond van a szemétszállítással, erről azonban szerinte nem ezek az éttermek tehetnek.

Andrew Rigie, New York Vendéglátóipari Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a szabadtéri étkezési rendszer állandóvá tétele éppen az a katalizátor lehet, amelyre a városnak szüksége van ahhoz, hogy megoldja a régóta fennálló hulladékproblémát.

A New York-iak szemetét többnyire fekete műanyag zsákokban az út szélén hagyják, amit az állami vagy magángyűjtők tüntetnek el onnan, attól függően, hogy háztartási vagy kereskedelmi hulladékról van-e szó, ezt a rendszert zavarta meg a járvány és a szabadtéri éttermek új programja.

- jelentette ki Andrew Rigie.

A lakosok panaszát meghallva egy új szabályrendszert dolgoznak ki a város vezetői, amely megoldást nyújthat az itt élők aggályaira, többek között a higiéniára, és az éjszakai zajterhelés szintjére.

A város szerint az új program legfontosabb alapelvei a hozzáférhetőség, a megjelenés - beleértve a tisztaságot -, a méltányosság - biztosítva, hogy az éttermek berendezései megfeleljenek a környék kontextusának - és a biztonság.

A közlekedési minisztérium és a tervezési minisztérium konzultációt indított a New York-iak megkérdezésével arról, hogy szerintük hogyan lehetne ezeket a célokat a legjobban megvalósítani.

Néhányan azonban továbbra is szkeptikusak, szerintük ez ugyanis növelheti a bérleti díjakat, előnyben részesíti majd a bárokat és éttermeket a kisvállalkozásokkal szemben, ami tovább ronthatja sok környék jellegét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!