Ha valaki mostanában azt tervezi, hogy New York egyik közkedvelt éttermében kellemes hangulatban egy finom vacsorát fogyasztana el, számítson rá, hogy ijesztő meglepetésben lehet része. Nagy valószínűséggel ugyanis kellemetlen társaságot kaphat, a lába között ételmorzsákat keresgélő patkányok formájában.
Manhattan Lower East Side-jában ezek az élősködők éjszaka vannak igazán elemükben.
Itt bárki láthatja őket teljes nyugalomban ide-oda szaladgálni a sötétben.
Az állatok pontos számát nehéz felmérni, annyi azonban bizonyos, hogy idén 15 százalékkal több lakossági panasz érkezett erről a hatóságokhoz, mint a világjárvány előtt.
"New Yorkban mindig is voltak patkányok" – nyilatkozta egy lakos –
Idén viszont nagyobbak és bátrabbak lettek, ráugranak az emberre és hátraszaltókat csinálnak."
Az itt élők szerint a patkányszaporulat elsődleges oka, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal többen étkeznek a szabadban, az étel illata pedig előcsalogatta a különféle kisebb állatokat is.
A fertőzésveszély generálta azt is, hogy New York utcát ellepték az ad hoc menedékhelyek, ami pedig a városképet is teljesen megváltoztatta.
Idén több mint 11.000 új szabadtéri étkezőhely létesült a városban,
ami akár meghívóként is értelmezhető a rágcsálók számára.
A menedékhelyek közvetlen közelében elhelyezett szemeteszsákok sokasága pedig tökéletes búvóhelyet kínál a kisebb állatoknak - így a patkányoknak is.
A járvány kezdetén Bill de Blasio, New York polgármestere elindította a "nyitott éttermek" programot, ez része volt annak a szélesebb körű elképzelésnek, hogy a várost kevésbé a forgalom uralja, és inkább a lakosok és a látogatók köré összpontosuljon a működése. Egyúttal ez mentőövet jelentett a vendéglátósoknak.
Habár a szabadtéri étkezőhelyek kialakításának engedélyezését csak ideiglenes szánták, amikor a beltéri étkezések a világjárvány (átmeneti) enyhülésével újraindultak, a polgármester bejelentette, hogy a széles körű szabadtéri étkezést állandóvá kívánja tenni.
Az Open Restaurants (nyitott éttermek) egy merész kísérlet volt egy létfontosságú iparág támogatására és a közterületeink újragondolására - ami bevált"
- mondta Bill de Blasio.
A városi tanács - a New York-i ügyeket irányító választott testület – már tárgyalásokat folytat a szabadtéri étkezést korlátozó övezeti előírások eltörléséről. Ez a lépés számos itt élőt feldühített, szerintük ugyanis nem készült megfelelő felmérés arról, hogy milyen hatással jár a szabadtéri étkezés és a társasági élet állandósítása.
A tömeg, az egyre nagyobb kosz és a cirkáló patkányok miatt már a mentőautók és tűzoltóautók is csak lépésben tudnak itt haladni, ami pedig jelentősen késlelteti a mentést.
Chinatowntól Queensig, Brooklyntól Greenwich Village-ig a lakosok most a szabadtéri éttermek hatásának felülvizsgálatát követelik.
Egyesek szerint ez alapvetően megváltoztatja azon városrészek jellegét, amelyeket korábban nem a zajos éjszakai élet uralt, más helyszíneken pedig súlyosbítja a már meglévő problémákat.
Ahogy az időjárás hidegebb lett, a szabadtéri éttermeket műanyag védőfóliával takarták le, ami viszont meghiúsítja az eredeti egészségügyi és biztonsági célt, hogy jól szellőző étkezőhelyet biztosítsanak.
Jacob Siwak, a Forsythia olasz étterem főszakácsa és tulajdonosa dühítőnek találja a szabadtéri étkezési rendszerrel kapcsolatos kritikákat.
Meglátása szerint az étterme növelte az egész háztömb értékét.
„Ez lehetővé teszi számomra, hogy több embert foglalkoztassak, akiknek New York-i megélhetést biztosító városi bért tudok fizetni" - mondta. Mivel szabályok vannak érvényben arra, hogy milyen távolságra lehet egymástól felépíteni a szabadtéri éttermeket, a mentőautók és tűzoltóautók szabad áthaladásával kapcsolatos aggodalmaknak semmi értelme.
Siwak elismeri, hogy New Yorkban gond van a szemétszállítással, erről azonban szerinte nem ezek az éttermek tehetnek.
Kerámia tányérokat, vászon szalvétákat, ezüst evőeszközöket használunk. Nem halmozzuk fel a szemetet."
Andrew Rigie, New York Vendéglátóipari Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a szabadtéri étkezési rendszer állandóvá tétele éppen az a katalizátor lehet, amelyre a városnak szüksége van ahhoz, hogy megoldja a régóta fennálló hulladékproblémát.
A New York-iak szemetét többnyire fekete műanyag zsákokban az út szélén hagyják, amit az állami vagy magángyűjtők tüntetnek el onnan, attól függően, hogy háztartási vagy kereskedelmi hulladékról van-e szó, ezt a rendszert zavarta meg a járvány és a szabadtéri éttermek új programja.
"A valóság most az, hogy az éttermek és az étkezőközönség rákapott a szabadtéri étkezés ízére, és szeretik azt. Van igény arra, hogy ez állandóvá váljon."
- jelentette ki Andrew Rigie.
A lakosok panaszát meghallva egy új szabályrendszert dolgoznak ki a város vezetői, amely megoldást nyújthat az itt élők aggályaira, többek között a higiéniára, és az éjszakai zajterhelés szintjére.
A város szerint az új program legfontosabb alapelvei a hozzáférhetőség, a megjelenés - beleértve a tisztaságot -, a méltányosság - biztosítva, hogy az éttermek berendezései megfeleljenek a környék kontextusának - és a biztonság.
A közlekedési minisztérium és a tervezési minisztérium konzultációt indított a New York-iak megkérdezésével arról, hogy szerintük hogyan lehetne ezeket a célokat a legjobban megvalósítani.
Néhányan azonban továbbra is szkeptikusak, szerintük ez ugyanis növelheti a bérleti díjakat, előnyben részesíti majd a bárokat és éttermeket a kisvállalkozásokkal szemben, ami tovább ronthatja sok környék jellegét.