Fazekas Ádám fagylaltja 2021. december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk fagyik világbajnokságának.
A "pisztácia gyümölcse" tarolt Rómában, a 2019-es európai döntőn, majd ezúttal Bolognában is.
A magyar mesterről így elmondható, hogy hazai pályán körözte le az olaszokat.
De mi teszi a fagyit ilyen különlegessé?
A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is
formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül,
győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben. Az édesség idén márciusban, Riminiben a Sigep expón is bemutatkozik, ahol a közönség szeme láttára fog elkészülni.
Hatalmas visszaigazolás ez nekünk, egyúttal előrelépést is jelent az általunk képviselt irányzatban. A mi termékeink teljes mértékben naturálisak, nem használunk mesterséges aromákat és színezékeket, amik általában megtalálhatóak az élelmiszeriparban és a fagylaltban is"
- mondja a mester, aki Világ-bajnokként bemutatót is tart majd a rangos eseményen.
Ehhez Fazekas Ádámnak nem kell külön felkészülés, hiszen a gépek elérhetőek lesznek a helyszínen.
A feladata, hogy lefőzze és lefagyassza a fagylaltot, a szószokat, majd a közönség szeme láttára díszítse és tálalja is az alkotást.
Eközben pár szóban összegzi majd, a fagyi hogyan készül, mi miért és mikor kerül bele az alaplébe. Mindezt a vendégek mellett a világ minden tájáról származó fagylaltkészítők, szakmabeliek követik majd.
Szerencsére a magyaroknak sem kell kimaradniuk az élményből. Az eredményre tekintettel
idén már január 20-tól, két helyszínen is elérhető a díjnyertes fagyi,
ahogyan számos más íz is.
"Általában csak szezonban tartunk fagylaltot, hiszen télen az emberek kevesebb fagyit fogyasztanak. Most viszont alig várjuk, hogy itthon is bemutathassuk a világbajnok pisztáciát.
Eddig a pultból értékesítettük a fagyikat, de most dobozban, felcímkézve, kicsomagolt formában lesznek megvásárolhatók.
Ennek oka, hogy szeretnénk megőrizni a minél stabilabb minőséget, amihez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, -18 fokon kell tartani a fagyit" - mondja Fazekas Ádám.
A fagyikkal a budapesti, 16. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is találkozhatunk majd.
Az ízek közt a világbajnok pisztácia mellett megtaláljuk a csokoládét, vaníliát, sóskaramellt, tökmagolajat, de a mangót és a málnát is.
A szezon kezdetével pedig a választék még tovább bővül majd.
A díj azonban nem csak a kínálatra van kihatással. A világbajnok fagyikészítő szerint a magyar szakmai közegben komoly változások előjele lehet:
"A legfontosabb, hogy mára a fiatalok és az idősebb szakmabeliek is jobban hisznek ebben a fagylaltkészítési módban.
Van hová fejlődni, és van még mit tanulni.
Eddig nem volt nagyon nyitott a szakma, de a fiatalok már egyre inkább szeretnének felzárkózni, nyitottabbak az új irányzatok felé" - tette hozzá Fazekas Ádám.