Magyar cukrász mutatkozik be a legnagyobb olasz fagyimesterek között

Vágólapra másolva!
Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiálításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot. Januártól itthon is több helyszínen találkozhatunk a teljesen mesterséges adalékmentes alapanyagokból készült fagyival - olvasható a Fazekas Cukrászda közleményében. 
Vágólapra másolva!

Fazekas Ádám fagylaltja 2021. december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk fagyik világbajnokságának.

A "pisztácia gyümölcse" tarolt Rómában, a 2019-es európai döntőn, majd ezúttal Bolognában is.

A magyar mesterről így elmondható, hogy hazai pályán körözte le az olaszokat.

Forrás: Origo

De mi teszi a fagyit ilyen különlegessé?

A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is

formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül,

győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben. Az édesség idén márciusban, Riminiben a Sigep expón is bemutatkozik, ahol a közönség szeme láttára fog elkészülni.

- mondja a mester, aki Világ-bajnokként bemutatót is tart majd a rangos eseményen.

Ehhez Fazekas Ádámnak nem kell külön felkészülés, hiszen a gépek elérhetőek lesznek a helyszínen.

A feladata, hogy lefőzze és lefagyassza a fagylaltot, a szószokat, majd a közönség szeme láttára díszítse és tálalja is az alkotást.

Eközben pár szóban összegzi majd, a fagyi hogyan készül, mi miért és mikor kerül bele az alaplébe. Mindezt a vendégek mellett a világ minden tájáról származó fagylaltkészítők, szakmabeliek követik majd.

A díjnyertes fagyi Forrás: Fazekas Ádám

Itthon is megkóstolhatjuk

Szerencsére a magyaroknak sem kell kimaradniuk az élményből. Az eredményre tekintettel

idén már január 20-tól, két helyszínen is elérhető a díjnyertes fagyi,

ahogyan számos más íz is.

"Általában csak szezonban tartunk fagylaltot, hiszen télen az emberek kevesebb fagyit fogyasztanak. Most viszont alig várjuk, hogy itthon is bemutathassuk a világbajnok pisztáciát.

Ennek oka, hogy szeretnénk megőrizni a minél stabilabb minőséget, amihez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, -18 fokon kell tartani a fagyit" - mondja Fazekas Ádám.

A fagyimester és remekművei Forrás: Fazekas Ádám

A fagyikkal a budapesti, 16. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is találkozhatunk majd.

Az ízek közt a világbajnok pisztácia mellett megtaláljuk a csokoládét, vaníliát, sóskaramellt, tökmagolajat, de a mangót és a málnát is.

A szezon kezdetével pedig a választék még tovább bővül majd.

A díj azonban nem csak a kínálatra van kihatással. A világbajnok fagyikészítő szerint a magyar szakmai közegben komoly változások előjele lehet:

"A legfontosabb, hogy mára a fiatalok és az idősebb szakmabeliek is jobban hisznek ebben a fagylaltkészítési módban.

Eddig nem volt nagyon nyitott a szakma, de a fiatalok már egyre inkább szeretnének felzárkózni, nyitottabbak az új irányzatok felé" - tette hozzá Fazekas Ádám.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!