Ultramodern élményközpont: Európa egyik leglátványosabb múzeuma nyílik Budapesten

Vágólapra másolva!
A világon ma elérhető legfejlettebb technológiai megoldásokkal tervezték meg Magyarország új oktatási élményközpontját, a budapesti Széll Kálmán téren hamarosan megnyíló Pénzmúzeumot. A beruházással Európa egyik leglátványosabb és legmodernebb pénzügyi élményközpontja jön létre, de világviszonylatban is kuriózumnak számít majd az intézmény. Az elmúlt években egyértelműen felértékelődött a pénzügyi ismeretek elsajátításának fontossága, ugyanakkor ma még nemzetközi szinten is ritka olyan intézményt találni, ahol a modern oktatás, az interaktív tárlatok, az élménydús időutazások és a lenyűgöző építészeti megoldások egyszerre okoznak feledhetetlen élményt.
Vágólapra másolva!

Új fejezet nyílik a tanintézményeken kívüli hazai oktatásban március 15-én: ekkor

nyitja meg kapuit az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

Az érdeklődő diákok életközeli helyzetekbe helyezkedve, interaktív módon fedezhetik fel a gazdasági folyamatok működését, a pénzhasználat alapszabályait, emellett látványos szimulációk részeként ismerkedhetnek a jegybankok szerepével. A maradandó élményt több mint 2000 négyzetméteren 58 lenyűgöző installáció, közel 2000 műtárgy, gigantikus numizmatikai gyűjtemény és igazi aranytömb biztosítja. Mindez a teljes körűen helyreállított egykori Postapalota épületében, ahol a századelős környezet, a modern belsőépítészeti megoldások és a legújabb digitális, interaktív múzeumpedagógiai eszközök alkotnak egyedülálló egyveleget.

A hazai Pénzmúzeum az építtető Magyar Nemzeti Bank tervei szerint felülmúlja majd Európa legimpozánsabb jegybanki látogatóközpontjait.

Európában a párizsi Cité de l'Économie, valamint a német jegybank frankfurti pénzmúzeuma számít a leglátványosabb oktatási központnak. A magyarországi beruházás azonban nemcsak ezekkel, hanem a világviszonylatban éllovas New Orleans-i bankmúzeummal is szeretné felvenni a versenyt.

Az MNB az új múzeum kialakításának minden egyes részletében a látogatói élményt és az oktatást tartotta szem előtt. A látványosságokat olyan átívelő játék köti majd össze, amelyben a látogatás során gyűjtött virtuális vagyonukat a kiállítás végén ajándékra válthatják a látogatók. A föld alatt megbúvó aranybánya, valamint a kincstárban elhelyezett, megemelhető aranytömb feltehetően a látogatók egyik kedvence lesz. Az élményközpontba már az első évben 100 ezer látogatót várnak, a belépés gyerekek és felnőttek számára – kötelező regisztráció mellett - ingyenes lesz.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!