A zöldhitel tovább fűtheti a piacot

MNB Zöld Otthon, Hitel, program, zöld, otthon, lakás, ház, bank, lakáshitel, illusztráció
Saving to buy a house or home savings concept with grass growing in shape of house inside transparent piggy bank
Vágólapra másolva!
Drasztikus növekedést követően új rekordot ért el tavaly a hazai lakáshitelpiac, ám - jelentős részben az október óta elérhető zöldotthon-konstrukciónak köszönhetően - az idén is fennmaradhat az élénk kereslet.
Vágólapra másolva!

Több mint 1300 milliárd forint értékben kötöttek tavaly új lakáshitel-szerződéseket a hazai háztartások, ami amellett, hogy bő 40 százalékos bővülés a megelőző évi volumenhez képest, új rekord is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Abban persze, hogy a járványhelyzet ellenére ilyen szép teljesítményt tudott nyújtani a lakáshitelpiac Magyarországon, meghatározó szerep jutott az állami támogatás mellett igényelhető konstrukcióknak – a csok különböző módozatainak, az otthonfelújítási kölcsönnek, az októberben megjelent NHP Zöld Otthon Hitelnek és - közvetve - a babaváró támogatásnak is.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy

a tavalyi rekordot az idén már nehéz lesz túlszárnyalni a lakáshitel-szerződéseknél,

hiszen amellett, hogy ehhez több mint százmilliárd forintos havi átlagot kellene elérni, az év utolsó hónapjaiban már kissé csökkent a lendület a piacon. Az október óta elérhető zöldotthonhitel viszont a jelek szerint új lendületet adhat a piacnak: erre utal, hogy az MNB adatai szerint novemberben és decemberben (tehát közvetlenül a zöldhitel megjelenése után) rekordösszegű, 29,6 és 32,9 milliárd forintnyi támogatott lakáscélú kölcsönt helyeztek ki a hazai pénzügyi szolgáltatók.

A zöldhitel tovább fűtheti a piacot Forrás: shutterstock.com

Nagy kérdés az is, hogy mi lesz a sorsuk a most hatályos szabályozás szerint idén véget érő támogatási programoknak: a falusi csok például június végével, a babaváró hitel és a felújítási támogatás december végével futna ki. Az állami ösztönzők kivezetése kapcsán viszont a közelmúltban nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök is: elmondta, hogy bevált az összes támogatási forma a családoknál, ezért április után, ha a Fidesz megnyeri a választást, a kormány meghosszabbítja, sőt kiegészíti és fel is erősíti a családtámogatásokat.

Az egyelőre 200 milliárd forintos keretösszegű Zöld Otthon Program mindenesetre meghatározó lehet a lakáshitelpiac következő hónapjai szempontjából, leginkább azért, mert rendkívül vonzó feltételeket biztosít az igénylőknek.

A program keretében energiahatékony (legalább BB vagy jobb energetikai besorolású, és legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű) új lakások és családi házak saját lakhatás céljából történő vásárlására, illetve építésére nyújtható hitel. A kölcsönt belföldi természetes személyek igényelhetik, és egy adós csak egy hitelt vehet fel. Az új tulajdonosoknak be is kell jelentkezniük az ingatlanba, azaz befektetési céllal nem lehet vásárolni.

A programban legfeljebb 25 éves futamidejű hitel nyújtható, amelynek maximális összege 70 millió forint.

Az ügyleti kamat rendkívül kedvező, maximum 2,5 százalék lehet,

de a teljes hiteldíjmutató ezt kissé meghaladhatja, hiszen ebben egyéb díjakat is figyelembe kell venni. Az utóbbiak felszámolható mértéke viszont korlátozott: így a folyósítási díj legfeljebb 100 ezer forint, az előtörlesztési díj pedig maximum 1 százalék, illetve 30 ezer forint lehet alkalmanként. A bírálati határidő korlátozott, ha minden dokumentum rendelkezésre áll, vásárlás esetén 15, új ingatlan építésekor pedig 25 munkanap áll a bank rendelkezésére, hogy elbírálja az ügyletet.

Fontos, hogy a zöldotthonhitel a csokkal is kombinálható: az utóbbi ebben az esetben – a gyermekek számától függően – legfeljebb tízmillió, illetve 15 millió forint összegű lehet, a kamata pedig nulla százalék. Az efölötti rész – amellyel együtt a teljes hitel értelemszerűen maximum 70 millió forintot tehet ki – évi 2,5 százalékon kamatozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!