Használt lakásra is felvehető csokhitel, mutatjuk, milyen esetekben

családi otthonteremtési kedvezmény, csok
Vágólapra másolva!
Ma már egy használt lakás megvásárlásához is sok tíz millió forintos segítséget kaphatnak a családok. Mik a csok feltételei, mik a csokhitel feltételei ebben az esetben? Jár-e a csok válás esetén? Milyen állami támogatások vehetők igénybe a család ingatlanára, ha nem új, hanem használt lakásban gondolkodnak? A cikkből többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Már nem csak új építésű ingatlan és nagycsalád esetén lehet kiemelkedő, akár több tíz millió forintos támogatásokat igénybe venni – röviden ez a lényege az otthonteremtési program elmúlt évekbeli bővítéseinek - írja a Magyar Nemzet.

A különféle támogatási formák segítségével ma már egy egygyermekes család is olyan nagyságrendű támogatással élhet használt lakás megvásárlásához, illetve rendbetételéhez, mint amit hat évvel ezelőtt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) nagycsaládosoknak új lakás esetén járó 10 plusz 10 millió forintja jelentett. A többgyermekesek összességében akár 30-40 millió forinttal is számolhatnak saját lakáscéljuk megvalósításához.

Kik kaphatnak csokhitelt?

Fontos alapelv, hogy a csok a még gyermektelen pároknak is elérhető (ebben az esetben a házasság is feltétel az igényléskor, mint például a babaváró támogatásnál), meglévő gyermek(ek) esetén ugyanakkor élettársak, sőt elváltak, gyermeküket, gyermekeiket nevelő egyedülállók számára is hozzáférhető.

Illusztráció Forrás: 123rf

A csok összege használt lakás esetén évek óta változatlan, ami 600 ezer és 2,75 millió forint közötti összeget jelent, gyermekszámtól függően.

Ugyanakkor a csok – az otthonteremtési program zászlóshajójaként – több más támogatás feltétele egyúttal, amelyekkel kiegészülve már nagyon jelentős segítséget ad egy családnak.

Így tavaly óta az alapesetben a vételár négy százalékát kitevő vagyonszerzési illeték megfizetése alóli teljes körű mentességgel párosul a csok felvétele. Az illetékmentesség már 25 millió forintos ingatlanérték fölött is milliós nagyságrendű kedvezményt jelent, a mai ingatlanárakkal számolva pedig könnyen több millió forintra rúghat.

Használt lakás vásárlásánál így eleve több millió forinttal „van beljebb" a család, nem beszélve arról, hogy a kétgyermekesek (vagy ennyi utódot tervezők) akár tízmillió forint kedvezményes, legfeljebb három százalék kamatozású hitelre is jogosultak a vásárláshoz. Három gyermek esetén a támogatott hitelkeret 15 millió forintot tesz ki.

Illusztráció Forrás: kormany.hu

A csokhitel törleszthető állami támogatással

Még mindig a vásárlásnál maradva, házaspárok számára nagyon fontos szerepe lehet a babaváró támogatásnak. Ez a szabad felhasználású hitelként felvehető legfeljebb 10 millió forint már az első gyermek születésekor kamatmentes hitellé változik (törlesztését ráadásul három évre felfüggesztik a gyerek születése, illetve adott esetben már a magzat 12 hetes kora után). A második gyermek születésekor aztán állami előtörlesztés formájában hárommillió forintot le lehet íratni a tartozásból, a harmadik gyermek születésével pedig (állami végtörlesztéssel) a teljes tartozás megszűnik. Ebben az esetben tehát a babaváró teljes összege vissza nem térítendő támogatássá változik.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy

a babaváró támogatás a felvételét követően 75 százalékban beszámítható önerőként, ami további, nagyobb összegű hitelfelvételt tesz lehetővé a lakásvásárláshoz.

Noha az előbb felsorolt esetekben már sok millió forintnyi hitelt is felvett a pár, tartozásuk újabb gyermek(ek) születésével csökkenthető. A babavárót már említettük e körben, de a korábban felvett bármilyen lakáscélú jelzáloghitel (így akár maga a csokhitel) is csökkenthető. Erről a lehetőségről talán kevesebben tudnak, pedig

2019 óta állami előtörlesztéssel már a második gyermek születésekor is elengednek egymillió forintot a tartozásból.

A támogatás a harmadik gyermeknél négymillió forint, minden további gyermeknél pedig újabb egy-egy millió forint.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről