Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2010-es adatai szerint az amerikaiak a hús, a baromfi és a hal 26 százalékát dobják ki kiskereskedelmi és fogyasztói szinten. Abban az évben az Egyesült Államokban körülbelül egymilliárd csirke, több mint 100 millió egyéb szárazföldi állat (főleg pulyka, sertés és szarvasmarha), körülbelül 25 milliárd hal és 15 milliárd kagyló (főleg garnéla) került felnevelésre vagy befogásra, majd végezte értelmetlenül egy szemétlerakóban. Bár az adatok több mint egy évtizedesek, a helyzet valószínűleg most még ennél is rosszabb, tekintve, hogy az Egyesült Államok hústermelése 10,3 százalékkal nőtt 2011-ről 2018-ra, miközben az élelmiszer-pazarlás csak 1 százalékkal csökkent.
Az EPA jelentése szerint az élelmiszer-pazarlás az Egyesült Államok üvegházhatású gáz-kibocsátásának 2 százalékát teszi ki, ami körülbelül a fele a légi közlekedésének. Mivel az állati eredetű termékek előállítása általában sokkal több földet, vizet és energiát igényel és több üvegházhatású gázt bocsát ki mint a növényi eredetű élelmiszereké, így a jelentés arra is rámutatott, hogy a hús, a tejtermékek és a tojáshulladék csökkentése hatalmas környezeti előnyökkel járna. Nem beszélve arról, hogy
az állati termékek pazarlásának csökkentése azt is megakadályozná, hogy több százmillió állatot felneveljenek és megöljenek csak azért, hogy kidobjuk.
Az Egyesült Államokban húsért tenyésztett 9 milliárd csirke öt százaléka – körülbelül 450 millió csirke – pusztul el a farmon vagy a vágóhídra történő szállítás közben. A szakértők szerint, amennyiben a húsipari vállalatok csökkenteni tudnák a mortalitási arányukat – azon haszonállatok százalékos arányát, amelyek elpusztulnak, mielőtt levágnák őket –, akkor kevesebb lenne a tenyésztéshez szükséges állatok száma is.
Bár az élelmiszer-pazarlás termelési szinten történő visszafogása lenne a legfontosabb lépés, a pazarlás fogyasztói szinten történő csökkentése is jelentős előnyökkel járna, hiszen ez teszi ki az összes élelmiszer-hulladék körülbelül felét.
Ezért az egyes háztartások és éttermek is sokat tehetnek a veszteségek csökkentése érdekében.