A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyetemisták ötletei hasznosulhatnak az adatalapú átállásban

innovation industrial bulb invention network light cog gear modern mentality logic media people technology tech think vibrant system symbol science intelligence communication concept connection business icon background data idea information innovative han
Hand holding light bulb and cog inside. Idea and imagination. Creative and inspiration. Innovation gears icon with network connection on metal texture background. Innovative technology in science and industrial concept
Vágólapra másolva!
Díjazták az „Adatgazdaság digitalizációs összefüggései" pályázat nyerteseit. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. és a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft. pályázatának védnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt.
Vágólapra másolva!

A felhívás olyan egyetemistáknak, frissen végzett pályakezdőknek szólt, akik szakdolgozatukban, diplomamunkájukban, doktori disszertációjukban az adatgazdaság digitalizációs összefüggéseivel foglalkoztak. Célja a témát kutatók elismerése, a kutatási kedv növelése volt, mivel a kormány fontosnak tartja a hazai felsőoktatásban és tudományos pályán tevékeny szakemberek utánpótlásának támogatását – mondta el Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Kiemelte, hogy a digitalizációs technológiák mára az életünk minden területét behálózzák,

de csak akkor válhatnak belőlük a családok, az ipar és a gazdaság érdekeit egyszerre szolgáló megoldások, ha az adatok hasznos, ésszerű és célravezető módon hasznosulnak, akár a nyertes pályázók elképzelései szerint

– olvasható az ITM közleményében.

A felhívásra összesen 134 pályamunka érkezett tizenhét magyar egyetem mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a spanyol University of the Basque Country és a német Karlsruhe Institute of Technology felsőoktatási intézmények hallgatóitól is. A 100-600 ezer forintos pénzjutalmak mellett az első helyezettek szakmai gyakorlati lehetőséget kapnak a Digitális Jólét Nonprofit Kft-nél.

Egyetemisták ötletei hasznosulhatnak az adatalapú átállásban Forrás: Shutterstock

A díjakat ünnepélyes eredményhirdetés keretében adták át 2022. március 30-án, Budapesten.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter videóüzenetében kijelentette: „A XXI. században az egyik legizgalmasabb kérdés az, hogy a különböző tudományágak művelői együttműködve hogyan tudják megadni a jó válaszokat annak érdekében, hogy az egyes gazdaságok, ökoszisztémák, nemzetek és vállalkozások az adatalapú átállás, az adatvezérelt ágazati irányítás nyertesei legyenek."

A pályázat védnöke elmondta, bízik abban, hogy a verseny elindításával hagyományt teremtettek, azt évről-évre megrendezhetik majd, így még nagyobb figyelmet irányítva a digitalizációra.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont (NATUK) vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a digitális és az adatgazdasági ökoszisztéma fejlesztése kiemelt feladat mind a DJP, mind a NATUK tevékenysége során, ezért is örül annak, hogy ma már ilyen nagy számban készülnek doktori disszertációk, szakdolgozatok, tanulmányok és pályázatok mesterséges intelligencia, digitalizáció és társadalom témában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!