A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Nyugdíjemelések: ennyien kerültek át a legmagasabb nyugdíj-kategóriába

pénz, pénzügy, pénzügyek, megtakarítás, anyagiak, illusztráció
Asian male finance staff is calculating by using a calculator. Investment results to report to his boss at the meeting. On the table in the office, the concept of calculating investment results
Vágólapra másolva!
Két év alatt megkétszereződött, 2015 óta pedig csaknem meghétszereződött azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartoznak, azaz havonta több mint 300 ezer forintot kapnak – bukkant rá a VG a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai között.
Vágólapra másolva!

A KSH a 40 ezer forint alatti sávtól egészen 300 ezerig közli 20 ezer forintos sávközönkénti bontásban azok számát, akik saját jogon kapnak nyugdíjat. Míg 2019-ben 300 ezer forintnyi nyugdíjat 40 573 idős ember kapott, tavaly már 81 769. Gyakorlatilag a teljes nyugdíjállománynál látható egy pozitív irányú eltolódás, vagyis évek óta csökken azoknak a száma, akik a legkisebb juttatást kapják, míg a feljebb lévő sávokban egyre többen vannak. Így például, míg két éve még 1 millió 510 ezren kaptak az átlagnyugdíjnál, azaz 140-150 ezer forintnál kevesebbet, tavaly már 1 millió 347 ezren.

A különbséget nem magyarázza kizárólag a halálozás, mert 2021-ben csak 40 ezerrel volt kevesebb nyugdíjas, mint 2019-ben. A VG-nek nyilatkozó szakértők szerint az eltolódásnak több oka is van.

– húzta alá a VG kérdésére Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője. Hasonlóan látja Varga Zoltán is, az Equilor szenior elemzője, aki szerint a kifizetési sávokban látható eltolódást a nyugdíjemelés melletti visszamenőleges nyugdíjkorrekció és a novemberben kifizetett nyugdíjprémium együttes hatása okozta.

Forrás: Shutterstock

A nyugdíjemelés valóban elmozdíthatta a sávokat, főleg azok esetében, akiknek a juttatása már tavaly is magasabb volt. Mint Regős Gábor rámutatott, 2020-ban 24,6 ezer fő nyugdíja volt a 280 és 300 ezer forint közötti sávban.

Ötszázalékos 2021-es emeléssel számolva azok, akiknek a nyugdíja 2020-ban elérte a 286 ezer forintot, már átkerültek a 300 ezer forint feletti sávba.

Ez azonban még nem magyarázhatja a teljes növekedést. Az állománycserélődés azt jelenti, hogy az idősebb, elhalálozó, a nyugdíjrendszerből kikerülők helyett a rendszerbe új, fiatalabb nyugdíjasok kerülnek. Esetükben az életpálya-kereset – amelynek alapján a nyugdíjat számítják – magasabb, mint a korábban nyugdíjba vonulóknál, így nem meglepő, hogy egyre többen kerülnek be a 300 ezer forint feletti kategóriába. Ebben annak is szerepe van, hogy az újonnan megállapított nyugdíjak esetében a korábbi évek átlagkereseteit az átlagbér növekedésével indexálják, az pedig jelentős volt az elmúlt években.

Varga Zoltán kiemelte:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!